‘Massale cyberaanval via IoT-apparaten dreigt’

Beveiligingsexperts van security-leverancier Check Point vrezen een massale cyberaanval die met behulp van IoT-apparaten wordt uitgevoerd. Het zou grootschaliger worden en meer schade kunnen aanrichten dan het Mirai-botnet uit 2016.

Volgens Check Point is de afgelopen week een trend zichtbaar waarbij criminelen kwetsbaarheden in de beveiliging van slimme camera’s gebruiken om binnen te dringen. Het zou gaan om camera’s van diverse fabrikanten, waaronder GoAhead, D-Link, NETGEAR en TP-Link. De malware op de camera’s zou weer verstuurd zijn door andere IoT-apparaten.

Met name dat laatste zou erop wijzen dat er wordt gewerkt aan de opbouw van een enorm botnet van IoT-apparaten, schrijft Check Point. Volgens de onderzoekers gebruikt het nieuwe botnet delen van de code die ook het Mirai-botnet inzetten, maar is deze nieuwe dreiging geavanceerder. Bovendien lijkt dit botnet vele malen groter te worden.

De onderzoekers schatten meer dan een miljoen organisaties wereldwijd al geïnfecteerd zijn, onder andere in de Verenigde Staten, Australië. Gevreesd wordt dat het aantal slachtoffers snel verder oploopt.