Google biedt gebruikers extra mogelijkheid voor accountbeveiliging

Google heeft deze week een extra mogelijkheid toegevoegd om persoonlijke Google-accounts te beveiligen. Advanced Protection Program is een authenticatie-methode met een versleutelde USB-stick die misbruik van accounts moet voorkomen.

Google heeft het Advanced Protection Program (programma Geavanceerde Beveiliging) ontworpen voor alle gebruikers die extra beveiliging van hun persoonlijke account willen, in ruil voor een beetje gebruiksgemak, aldus Google. Te denken valt aan journalisten, mensenrechtenactivisten, milieu-activisten en andere mensen die strijd voeren voor of tegen gevoelige onderwerpen, zo stelt het bedrijf.

De geavanceerde beveiliging biedt op drie manieren extra zekerheid. Dankzij de authenticatie met een usb-stick van Yubikey is phishing nagenoeg onmogelijk. Een aanvaller krijgt geen toegang tot een Google-account, zonder gebruik van de Security Key, zelfs als hij het wachtwoord heeft.

Daarnaast wil Google kwaadaardige applicaties die mogelijk door de Google-gebruiker zijn opgeslagen in Gmail of Drive, slechts beperkte toegang geven tot bepaalde Google apps. En tot slot wil Google met het Advanced Protection Program voorkomen dat criminelen toegang krijgen tot accounts door te doen alsof ze hun inloggegevens vergeten zijn. Gebruikers die Advanced Protection hebben geactiveerd, moeten meer stappen ondernemen om hun inloggegevens te bemachtigen als ze die verloren of vergeten zijn.

Op dit moment werkt het Advanced Protection nog niet voor G Suite-gebruikers. Zij kunnen Security Key Enforcement inschakelen en OAuth apps whitelisting gebruiken om hun accounts extra te beveiligen.