In de frontlinie tegen cybercriminaliteit

malecki

Nieuwe kansen voor channel partners met nieuwe vormen van security zoals Firewall-as-a-Service.

Door: Florian Malecki

Veel bedrijven zijn nog altijd verrassend slecht doordrongen van het belang om hun data en ICT-infrastructuur te beschermen. En dat terwijl daar anno 2016 volop moderne beveiligingsoplossingen voor zijn. Die bedrijven lopen een groot risico. Ransomware bijvoorbeeld kan enorme schade aanrichten. Bedrijven zouden daarom niet voorbij moeten gaan aan technologieën die hun bedrijfsvoering veiliger kunnen maken. Belangrijke struikelblokken om hiermee aan de slag te gaan zijn vaak de kosten of simpelweg een gebrek aan informatie. Dit biedt resellers de kans om hun nut te laten zien als betrouwbare adviseur. Zij kunnen bedrijven helpen met het vinden van oplossingen met de beste prijs-kwaliteitsverhouding en hun branche-expertise inzetten om klanten te informeren over essentiële beveiligingstechnologie.

Wat informatievoorziening en knowhow betreft hebben kleine en middelgrote bedrijven er vaak moeite mee om de laatste ontwikkelingen bij te houden en hun beveiliging aan te passen aan nieuwe bedreigingen. Steeds meer MKB-ers zijn daarom op zoek naar een betrouwbare ICT-partner die hen kan helpen met het beschermen van hun bedrijfsvoering.

Resellers moeten samenwerken met de ICT-afdeling van hun klanten om ervoor te zorgen dat de belangrijkste besluitvormers binnen de organisatie een gedegen begrip hebben van de aard en schaalomvang van de huidige cyberbedreigingen. Veel van deze bedreigingen hebben een dynamisch en geavanceerd karakter. Cybercriminelen zullen geen kans onbenut laten om bedrijfsnetwerken binnen te dringen om informatie te stelen en bedrijfsgegevens in gijzeling te houden totdat er losgeld wordt betaald. In sommige gevallen zijn ze er louter op uit om bedrijfssystemen plat te leggen. Dit kan de getroffen organisaties een schadepost van duizenden of zelfs miljoenen euro’s opleveren. Nu de strijd tegen cybercriminaliteit in de frontlinie verhevigt, is het van cruciaal belang om nieuwe aanvalskanalen en kwetsbaarheden te identificeren. Verder is het zaak om oplossingen en bredere beschermingsmaatregelen te ontwikkelen om toekomstige aanvallen te voorkomen. Om ervoor te zorgen dat bedrijven beschikken over voldoende bescherming van hun bestanden, intellectueel eigendom, financiële gegevens en vertrouwelijke informatie is een oplossing nodig die in staat is om zich aan te passen aan het voortdurend veranderende bedreigingslandschap.

Bedrijven in alle soorten en maten hebben een bepaalde mate van ondersteuning van resellers nodig om te zorgen voor een bredere bewustwording rond cyberbedreigingen en de gevolgen van een gebrek aan de juiste beveiligingsmechanismen. Dat is echter nog maar de helft van het verhaal. Deze argumenten zijn op zich waarschijnlijk niet voldoende om organisaties aan te zetten om meer geld te steken in nieuwe beveiligingstechnologieën. De belangrijkste reden hiervoor is dat maar weinig bedrijven over de interne ICT-expertise beschikken die nodig is voor een effectief beheer van deze moderne oplossingen.

We leven in een wereld waarin de cloud alomtegenwoordig is. Waarom zouden we dan van bedrijven verwachten dat ze beveiligingsoplossingen op locatie installeren en die zelf beheren? Steeds meer kleine en middelgrote bedrijven stellen zichzelf die vraag. Ze zijn daarom op zoek naar een betrouwbare ICT-partner die hen de zorg voor de beveiliging uit handen kan nemen. Beveiligingstechnologie leent zich perfect voor het cloud-model. In plaats van te investeren in losstaande apparaten en software die over vijf jaar misschien niet langer effectief zijn, kunnen bedrijven beter een beroep doen op beveiliging vanuit de cloud. Dit biedt hen de zekerheid dat hun leverancier voortdurend alle apparaten, software en protocollen bijwerkt om hun organisatie te beschermen tegen de laatste cyberbedreigingen. En de daarmee gepaarde gemoedsrust.

Een aantal belangrijke beveiligingstechnologieën, zoals next generation firewalls (NGF’s) en oplossingen voor het beveiligen van het e-mailverkeer en de mobiele toegang, gaan gepaard met hoge aanloopkosten die bedrijven zouden kunnen afschrikken. Daarom komen juist hier nieuwe manieren om de hoek kijken om traditionele technologieën zoals firewalls aan de man te brengen. Een goed voorbeeld hiervan is Firewall-as-a-Service (FWaaS). Partners kunnen hiermee hun klanten alle hardware, software en diensten bieden die nodig zijn voor uitgebreide en geavanceerde netwerkbeveiliging. Na betaling van een vast maandelijks tarief laten bedrijven alle firewall-bescherming over aan een gespecialiseerde partij. Die maakt gebruik van de laatste versie van de meest effectieve beveiligingsplatforms die er op de markt verkrijgbaar zijn. Op deze manier kunnen de bedrijven hun bedrijfsactiva beschermen zonder extra budget beschikbaar te hoeven stellen voor upgrades en het trainen van medewerkers.

Resellers kunnen nieuwe omzetmogelijkheden aanboren door de rol te vervullen van vakkundig adviseur en klanten technologieën aan te reiken die het beste aansluiten op hun specifieke beveiligingsbehoeften. FwaaS kan de reputatie van resellers als probleemoplossers kracht bijzetten en biedt hun klanten de mogelijkheid om flink op de beveiliging te besparen. Verder kunnen resellers extra omzet genereren door het aanbieden van aanvullende diensten, zoals rapportage, analyse, advies en configuratiewijzigingen. Welkom in 2016!

Florian Malecki is international product marketing director bij Dell Security