Apple moet FBI helpen met toegang tot iPhone

Apple moet de FBI helpen bij het verkrijgen van toegang tot een iPhone van één van de schutters die bij een aanval in San Bernardino vorig jaar betrokken was, zo heeft een Amerikaanse rechter bepaald. De rechter wil dat Apple speciale software aan de FBI geeft waarmee wordt voorkomen dat de telefoon na teveel mislukte inlogpogingen alle gegevens wist.

De officier van justitie liet de rechter weten dat de FBI geen toegang tot de iPhone kan krijgen, omdat ze de passcode van de schutter niet weten en Apple niet wil mee werken, zo meldt de Associated Press. De Amerikaanse opsporingsdienst wil via een brute force-aanval toegang tot het toestel krijgen. De software van Apple zou daarbij alleen op de iPhone van de schutter moeten werken.

Reactie Apple

Apple heeft inmiddels aangegeven in beroep te zullen gaan. “Het is tijd voor een publieke discussie, en we willen dat onze klanten en mensen in het land beseffen wat er op het spel staat”, aldus Apple-directeur Tim Cook op de website van Apple. “In de verkeerde handen zal deze software, die nog niet bestaat, de mogelijkheid hebben om elke iPhone te ontgrendelen die iemand fysiek in handen heeft.” Cook stelt dat de Amerikaanse overheid eigenlijk vraagt om een backdoor in de iPhone te bouwen.

“Het maken van een iOS-versie die op deze manier de beveiliging omzeilt zou onmiskenbaar een backdoor openen. En hoewel de overheid stelt dat het alleen voor deze zaak geldt, is er geen manier om dit te garanderen”, gaat Cook verder. Hij hekelt ook het feit dat de Amerikaanse overheid nu vraagt om allerlei beveiligingsverbeteringen, die gebruikers juist tegen criminelen beschermen, te ondermijnen.

“Hoewel we denken dat de bedoelingen van de FBI goed zijn, is het verkeerd van de overheid om ons te dwingen een backdoor aan onze producten toe te voegen. We zijn bang dat deze verplichting uiteindelijk onze vrijheden ondermijnt die onze overheid eigenlijk zou moeten beschermen”, besluit Cook zijn pleidooi.

Update

De Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump heeft zich inmiddels ook over de zaak uitgelaten. “Te bedenken dat Apple ons niet toestaat om toegang tot haar telefoon te krijgen? Wie denken ze dat ze zijn? We moeten toegang tot het toestel krijgen”, aldus Trump tijdens een interview op het televisieprogramma Fox & Friends, zo meldt Business Insider. Hij is het dan ook eens met de rechter. “We moeten ons gezond verstand gebruiken. Ons land heeft zoveel problemen.”