Onderzoek BSA: illegale software en malware nauw met elkaar verbonden

bsalogo

 

Er bestaat een link tussen illegale software en malware op pc’s. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek in opdracht van BSA | The Software Alliance. De analyse, uitgevoerd door het internationale onderzoeksbureau IDC, toont een significant verband aan tussen de hoeveelheid ongelicentieerde pc-software in een land en de hoeveelheid malware die in dat land voorkomt. De implicaties voor overheden, bedrijven en gebruikers zijn duidelijk: het vermijden van ongelicentieerde software op hun netwerken helpt de risico’s op cybersecurity-incidenten te verkleinen.

 

“Malware-infecties kunnen grote problemen veroorzaken. Organisaties zijn op zoek naar de beste manier om zich daartegen te beschermen”, zegt Jodie Kelley, Senior Vice-president en General Counsel van BSA | The Software Alliance. “De analyse toont aan dat er daadwerkelijk een verband bestaat tussen het gebruik van illegale software en malware. Dit betekent dat goed softwaremanagement een essentiële eerste stap is voor het reduceren van cybersecurity-risico’s.”
Onderzoeksbureau IDC vergelijkt in de statistische analyse de geïnstalleerde, illegale software op pc’s in 81 landen met de hoeveelheid aangetroffen malware op deze pc’s. Deze data is bijgehouden door BSA | The Software Alliance-lid Microsoft. Uit de analyse blijkt een sterke positieve correlatie (r=0.79) tussen de hoeveelheid ongelicentieerde software en het aantal malware-incidenten. Verdere analyses tonen aan dat de hoeveelheid illegale software in een land een sterke voorspeller is voor het aantal keren dat een land geconfronteerd wordt met malware.

Het onderzoeksrapport bouwt voort op het vlaggenschiponderzoek van BSA | The Software Alliance over het wereldwijde gebruik van ongelicentieerde software. Uit het BSA Global Software Survey rapport 2014 blijkt dat in het voorgaande jaar 25 procent van de geïnstalleerde software in Nederland ongelicentieerd was, vergeleken met 43 procent wereldwijd. Ook blijkt uit de enquête dat het voorkomen van malware de belangrijkste reden voor computergebruikers is om legale software te gebruiken. Van alle risico’s die illegale software met zich meebrengt, beschouwt 64 procent van de gebruikers de ongeautoriseerde toegang voor hackers als belangrijkste risico, en 54 procent het verlies van data.
BSA | The Software Alliance stimuleert organisaties om interne controles te implementeren, zoals aan ISO gelieerde Software Asset Management-activiteiten (SAM). Met deze controles zijn organisaties ervan verzekerd dat alle geïnstalleerde software op hun systemen volledig gelicentieerd is, zodat cyberbedreigingen zijn te reduceren.

Een volledige versie van het onderzoeksrapport Unlicensed Software and Cybersecurity Threats is  hier te downloaden.