G DATA: bijna 350 nieuwe gevaarlijke Android apps per uur

In het eerste kwartaal van 2017 hebben de experts van G DATA meer dan 750.000 nieuwe kwaadaardige apps voor Android ontdekt. Dit toont de toenemende dreiging voor deze besturingssystemen. De gevaren zijn het grootst bij apparaten waarop niet de Android-versie van Google zelf geïnstalleerd staat, maar de versie van de fabrikant van de telefoon.

Updates van Android lopen bij die toestellen vertraging op, of worden geheel overgeslagen. Ongeveer 72 procent van alle smartphones ter wereld draaien op een Android-besturingssysteem.

De nieuwe malwarestatistieken van het eerste kwartaal van 2017 en een evaluatie van de huidige situatie zijn te vinden in het G DATA SecurityBlog. “Verschillende online activiteiten, zoals online bankieren en shoppen worden heel veel met smartphones en tablets gedaan,” vertelt Eddy Willems, Security Evangelist van G DATA. “Maar het bedreigingsniveau stijgt. Het trage doorgeven van Android-updates door smartphone- en tabletfabrikanten speelt hier een belangrijke rol in.”

De experts van G DATA telden in heel 2016 3.246.286 nieuwe kwaadaardige apps. Dit aantal lag fors hoger dan dat van 2015, toen er 2.333.777 stuks werden geregistreerd. Voor 2017 verwachten de analisten opnieuw een nieuw record. In het eerste kwartaal alleen al ontdekte men 750.000 nieuwe malware-apps en dat aantal zal voor heel 2017 naar alle waarschijnlijkheid oplopen tot 3.500.000 nieuwe samples.

Het onduidelijke updatebeleid van veel fabrikanten van Android-apparaten veroorzaakt een onnodig risico voor gebruikers. Smartphones en tablets spelen een belangrijke rol in het dagelijks leven van zowel zakelijke gebruikers als consumenten. Of het nu gaat om shoppen, online bankieren, of het verwerken van e-mails, het besturingssysteem dient altijd up-to-date te zijn. Een bekend beveiligingslek dat nog niet is gepatcht geeft aanvallers de kans om grote schade aan te richten. Maar voor de meeste merken smartphones en tablets geldt dat updates altijd op zich laten wachten, omdat fabrikanten hebben gekozen voor een ‘eigen’ versie van Android en meer tijd nodig hebben om patches daaraan aan te passen. In sommige gevallen worden bepaalde patches zelfs helemaal niet naar de gebruiker gestuurd.

Klik hier voor meer informatie over de gevaren voor Android.