McAfee en Symantec verliezen marktaandeel bij endpoint-security

De beveiliging van de werkplek wordt steeds minder gedomineerd door de grote partijen McAfee en Symantec. Juist kleinere partijen als Eset, Kaspersky en Microsoft winnen terrein. Dit blijkt uit een marktanalyse van Computer Profile.

Op het gebied van werkplekbescherming (endpoint-/antivirusoplossingen) is het marktaandeel, gemeten naar het aantal toepassingen, van McAfee in 9 jaar tijd met zo’n 10% geslonken. Van 37% in 2009 naar 27% dit jaar. Het marktaandeel van Symantec is in dezelfde periode afgenomen van 22 naar 19%, aldus de onderzoekers.

Het zijn dan ook met name partijen daaronder, zoals Eset, Kaspersky en Microsoft, die hebben weten te profiteren en die hun marktaandeel in de Nederlandse zakelijke markt zagen toenemen.

Microsoft aan de leiding

Computer Profile heeft ook het gebruik van securityoplossingen anders dan werkplekbeveiliging in kaart gebracht. Microsoft is hierin de absolute marktleider; maar liefst 36,5% van de ondervraagde organisaties geeft aan één of meerdere Microsoft-toepassingen te gebruiken. Sophos en Trend Micro hebben de laatste jaren hun marktaandeel weten te vergroten. Dit is vooral ten koste gegaan van McAfee, Symantec en Check Point.

Firewalls

Naast softwarematige beveiligingsoplossingen heeft Computer Profile het gebruik van security hardware inzichtelijk gemaakt. Als het gaat om hardware firewalls en routers blijkt Cisco de onbedreigde koploper. Hoewel heel licht gedaald over de laatste vijf jaar betreft bijna tweederde van de netwerkapparatuur een Cisco-oplossing. HPE en Fortinet hebben een klein beetje marktaandeel gewonnen in dezelfde periode. Er komt geen echter enkele vendor in de top 10 uit boven een marktaandeel van 9%.

Voor het onderzoek zijn ruim 7.000 beslissers van organisaties uit het commerciële en publieke domein met meer dan 50 medewerkers ondervraagd.