Honeywell Security and Fire: Branddetectie voorkomt rampen

 

Frank Dam, sales representative Honeywell Security and Fire.

Datacenters moeten vanwege hun belangrijke bedrijfskritische positie altijd beschikken over een goede bescherming tegen calamiteiten. “Branddetectiesystemen zijn een absolute must”, zegt Frank Dam van Honeywell.

 

Datacenters vormen de ruggengraat van onze hedendaagse economie en maatschappij. Calamiteiten zoals brand leiden al snel tot forse directe en indirecte schadeposten. Geavanceerde rookmelders als ‘early warning’-systeem zijn een bedrijfskritisch element voor moderne datacenters. “De installatie van een branddetectiesysteem dat maximale accuratesse en stabiliteit biedt, is gewoon een must,” zegt sales representative voor de Nederlandse markt Frank Dam van Honeywell Security and Fire. “De kosten van een downtime, gemiste transacties en beschadigde of verwoeste apparatuur lopen al snel in de papieren, terwijl dat met de installatie van een rookmeldingssysteem als FAAST had kunnen worden voorkomen.” Fire Alarm Aspiration Sensing Technology is een reeks nieuwe generatie rookmelders van Honeywell die zorgen voor zo vroeg mogelijke én betrouwbare meldingen.

Speciale technologie

“Het belangrijkste verschil met andere systemen is de ‘dual vision sensing’technologie die in de detectoren wordt toegepast. Een blauwe LED detecteert een breed scala aan brandhaarden, ook die met extreem geringe rookconcentraties, terwijl een infrarood laser stofdeeltjes detecteert die de oorzaak van ongewenste/onechte alarmen kunnen zijn. Geavanceerde algoritmes interpreteren de signalen van de beide detectoren en zorgen in een zo vroeg mogelijk stadium voor een betrouwbare alarmering, nog voordat zich echte problemen met de computersystemen voordoen. FAAST biedt vijf alarmniveaus en kan direct met het aanwezige brandmeldsysteem worden gekoppeld. Met TCP/IPconnectiviteit kunnen beheerders hun systeem via een smartphone overal en altijd monitoren”, aldus Dam.

“Als aspiratiesysteem zuigt FAAST via een stelsel van geperforeerde pijpen luchtmonsters naar de meetkamer van de detector. Een triple stage filtertechnologie zorgt ervoor dat stofdeeltjes geen invloed hebben op de accuraatheid van de detectie van rook. Een gepatenteerde cycloonfilter staat in voor de mechanische afvoer van grove stofdeeltjes, daar waar een vervangbaar filter deeltjes tot 30 micron opvangt en de geavanceerde algoritmes softwarematig kleinere stofdeeltjes zullen verwerpen. Door ultrasone meting van de luchtstroming wordt de goede werking van het systeem continu verzekerd.

Een ‘acclimate mode’ zorgt voor automatische drift-compensatie in het aspiratiesysteem zelf. FAAST bestaat uit drie modellenseries, de XS, XM en XT, met een dekkingsbereik dat in omvang oploopt van klein tot zeer groot.”

Marktbenadering

ChannelConnect-Honeywell-FAAST-aspiratiemelders
FAAST-aspiratiemelders van Honeywell

“Onze producten en oplossingen worden door een partnernetwerk in de Nederlandse markt gezet”, gaat Frank Dam verder. “Dat zijn voornamelijk erkende branddetectiebedrijven. Onze rol is naast het verkrijgen van de benodigde (inter)nationale keurmerken, het ondersteunen van onze partners op het gebied van training en opleiding, marketing, pre- en after salessupport en de helpdesk. Met PipeIQ bieden we de projectdeskundigen bij onze partners een uitgebreide tool voor het ontwerpen van de layout van de pijpen en de systeemconfiguratie.” Na installatie kan PipeIQ, dankzij de ingebouwde Ethernetconnector, ook worden gebruikt voor het via internet monitoren van het systeem.”

“Honeywell FAAST heeft dus voor zowel klanten als installateurs de meest geavanceerde en gebruiksvriendelijke aspiratie-detectiesystemen in huis waarmee kostbare calamiteiten kunnen worden voorkomen. Zo is onze FAAST XM niet voor niets de winnaar van de GIT Security award 2017 geworden”, zo besluit Dam.

ChannelConnect-Honeywell-Contactinformatie

[Dit artikel is eerder gepubliceerd in het Datacenter & Cloud Dossier 2017]

Lees het artikel hier in PDF