Nieuwe versie FileCap biedt volledige e-mailencryptie aan

 

De populaire Nederlandse dienst voor het veilig versturen én ontvangen van grote bestanden en privacygevoelige gegevens, FileCap, heeft onlangs een grote update gekregen. Daarmee is het nu ook mogelijk om e-mails volledig encrypted te versturen.

 

 

Door de nieuwe functionaliteit is FileCap een van de veelzijdigste diensten voor veilige communicatie. Het platform ondersteunde al het versturen van bijlagen via Outlook met een plugin. Daarbij kan de gebruiker gewoon een e-mail aanmaken, de tekst schrijven en bijlagen toevoegen. Met een druk op de knop worden de bijlagen automatisch naar de FileCap-server verplaatst, wordt een link aangemaakt in de originele mail en deze wordt vervolgens naar de ontvanger gestuurd.

De nieuwe optie houdt in dat nu ook de héle e-mail, inclusief tekst, via het FileCap-platform wordt verzonden. De 256-bit AES-encryptie wordt daarbij over de bestanden gelegd, maar ook over de mailtekst zelf. Net als bij het versturen van bestanden, kan de verzender kiezen voor beveiliging met een wachtwoord, een sms-token of beide. Of eventueel helemaal geen, als het puur gaat om het versturen van grote bestanden, à la WeTransfer.

Niet alleen via e-mail

Interessant is dat de ontvanger niet over FileCap hoeft te beschikken om een antwoord op de mail te versturen. In het portal-venster van FileCap kan de gebruiker gewoon een antwoord tikken, eventueel bestanden aanhangen en ook weer kiezen voor beveiligingsopties voordat hij op send drukt. Het wachtwoord dat op de heenweg werd gebruikt kan eventueel ook worden hergebruikt.

Bestanden hoeven niet per se via Outlook te worden verstuurd. Er zijn plugins voor Windows (verstuur bestanden direct vanuit de Verkenner), macOS (sleep een bestand naar de icon in de dock) en iOS (verstuur bestanden direct vanaf iPhone en iPad).

AVG

De strikte beveiliging en encryptie van de bestanden en de e-mails vormen een belangrijk uitgangspunt bij de bescherming van privacygevoelige data. Bovendien worden de files gehost op een private server bij de MSP, of in een DMZ bij de klant in huis, zodat altijd duidelijk is waar de data zich bevindt.

Serverkant

FileCap is optimaal ingericht om klanten via resellers te bedienen. Het platform is eenvoudig te installeren en te beheren. De FileCap-server draait in de Microsoft Azure-cloud op VMware of Hyper-V en er is geen Windows-licentie nodig. Alle instellingen worden gedaan via een overzichtelijke admin-interface waarin ook de bedrijfspolicy omtrent beveiliging en encryptie kan worden afgedwongen. Zo kunnen bepaalde bestandsextensies of MIME-types worden geblokkeerd en kan het gebruik van wachtwoorden en sms-tokens worden geforceerd.

FileCap heeft ingebouwde 256-bit AES-encryptie die op elke file in een transfer afzonderlijk wordt toegepast. De ingebouwde virusscanner haalt er bovendien eventuele verdachte bestanden direct uit. Voor managed service providers zijn er voorzieningen voor multi-tenancy. Daarbij kunnen meerdere FileCap-portals worden ingericht op één server. Opschalen is daarbij heel eenvoudig te regelen vanuit de beheeromgeving. Extra gebruikers toevoegen of nieuwe portals kan allemaal direct geregeld worden, zonder wachttijd.

FileCap kan helemaal naar de huisstijl van de reseller of de klant worden ingericht, met een eigen logo en achtergrond. Er is een API-beschikbaar, zodat FileCap kan worden geïntegreerd met andere software, waardoor nog meer customization mogelijk wordt.

FileCap kan worden gevonden op https://filecap.com en er is een demolicentie beschikbaar.