Anti-malware initiatief ‘No More Ransom’ uitgebreid met 13 nationale politiekorpsen uitgebreid
In de drie maanden na de lancering van het No More Ransom-project hebben wetshandhavingsinstanties uit nog eens 13 landen zich aangesloten om samen met de particuliere sector de strijd aan te gaan tegen ransomware. Het wereldwijde initiatief heeft inmiddels meer dan 2.500 slachtoffers in staat gesteld om hun data te decoderen, en in totaal 1,35 miljoen euro aan losgeld te besparen.

De nieuwe leden zijn: Bosnië en Herzegovina, Bulgarije, Colombia, Frankrijk, Hongarije, Ierland, Italië, Letland, Litouwen, Portugal, Spanje, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk. Naar verwachting zullen zich de komende maanden meer wetshandhavingsinstanties en organisaties uit de particuliere sector bij het programma aansluiten. Hun samenwerking zal ertoe leiden dat meer gratis decryptie-tools beschikbaar komen, zodat nog meer slachtoffers hun apparaten kunnen decoderen en hun gekaapte data terugkrijgen. Op deze manier treffen we de cybercriminelen waar dit het meest pijn doet: in hun portemonnee.
De doelstellingen van het project worden ondersteund door Eurojust en de Europese Commissie, waaruit de bezorgdheid van de EU blijkt over de toenemende dreiging van ransomware.

No More Ransom ging van start op 25 juli 2016, als initiatief van de Nederlandse Nationale Politie, Europol, Intel Security en Kaspersky Lab. Het introduceerde een nieuw samenwerkingsniveau tussen rechtshandhaving en de particuliere sector om gezamenlijk ransomware te bestrijden. Het doel van het online portal www.nomoreransom.org is een nuttige hulpbron te bieden aan slachtoffers van ransomware. Gebruikers kunnen er informatie vinden over wat ransomware is, hoe het werkt en, belangrijker nog, hoe ze zich ertegen kunnen beschermen. Op dit moment staan er vijf decryptie-tools op de portal.

Om de doelgroep verder te verbreden en de resultaten nog beter te maken, wordt de portal momenteel aangepast om verschillende talen te ondersteunen. In een tweede fase zal het project ook nieuwe bedrijven uit de particuliere sector verwelkomen, in aansluiting op de zeer hoge interesse en de talloze ontvangen verzoeken.

Meer informatie: https://www.nomoreransom.org/