Zerto en onderzoeksbureau IDC delen vandaag de resultaten van een uitgebreid onderzoek naar de mate waarin organisaties zijn voorbereid op ransomware-aanvallen en andere calamiteiten. 79 procent blijkt het afgelopen jaar een beroep te hebben gedaan op een disaster recovery-oplossing.
In 61 procent van alle gevallen ging het om een aanval met ransomware of andere vormen van malware. 60 procent van alle organisaties kreeg te maken met data die ze niet konden herstellen. Dit percentage ligt aanzienlijk hoger dan de 43 procent van een jaar geleden.
Het onderzoek IDC Whitepaper, ‘The State of Ransomware and Disaster Preparedness: 2022’ werd uitgevoerd in Noord-Amerika en West-Europa onder middelgrote tot grote organisaties. De respondenten kregen het afgelopen jaar te maken met gemiddeld 19,3 cyberaanvallen en 2,3 ransomware-aanvallen in het bijzonder. 93 procent ondervond de afgelopen 12 maanden verstoring van de dagelijkse operatie als gevolg van het onherstelbare dataverlies. 67,8 procent van de respondenten kreeg te maken met vier of meer van dergelijke verstoringen.
Vanwege de aanzienlijke toename van cyberaanvallen groeit de kans op beveiligingsincidenten. Van de respondenten die door een aanval werden getroffen zei 83 procent dat minstens één aanval datacorruptie tot gevolg had. Nog zorgwekkender is het feit dat 59,6 procent van de respondenten de afgelopen 12 maanden te maken had met data die ze niet kunnen herstellen.
Uit de onderzoeksresultaten blijkt ook dat de meeste organisaties weinig vertrouwen hebben in hun huidige oplossingen voor back-ups en disaster recovery. Slechts 28 procent had honderd procent vertrouwen in het vermogen van hun back-upsysteem om data te herstellen. 29 procent had volledig vertrouwen in het vermogen van hun disaster recovery-oplossing om data te herstellen. Toch liggen beide percentages hoger ten opzichte van de onderzoeksresultaten van vorig jaar.