Een ruime meerderheid (68%) van de ondervraagde Nederlandse professionals ervaart dat cyberaanvallen toenemen in zowel aantal als in ernst, 45% ziet een toename in het aantal ransomeware-aanvallen. Dat blijkt uit het 2023 Data Threat Report van Thales.
Thales publiceer jaarlijks een rapport over actuele cyberbedreigingen en beveiligingstrends op basis van onderzoek onder circa 3.000 IT- en security-professionals in achttien landen. Over het afgelopen jaar signaleert het rapport een toename van het aantal ransomware-aanvallen en risico’s rond gevoelige data in de cloud.
Behalve de 68 % toename die door Nederlandse professionals wordt ervaren, kreegruim een derde (37%) kreeg de afgelopen 12 maanden daadwerkelijk te maken met een datalek. 22 procent geeft aan dat hun organisatie slachtoffer is geworden van een succesvolle ransomware-aanval.
Cloud voornaamste doelwit
Volgens de respondenten vormen hun IT-assets in de cloud het belangrijkste doelwit van cyberaanvallen. SaaS-applicaties en storage-omgevingen in de cloud vormen volgens hen de belangrijkste doelwitten (28%), gevolgd door in de cloud gehoste bedrijfsapplicaties (26%) en systemen voor het beheer van de cloudinfrastructuur (25%).
De toename van het aantal gevallen van misbruik van de cloud of aanvallen daarop is een direct gevolg van het groeiende aantal workloads dat organisaties in de cloud onderbrengen. Driekwart (75%) van de respondenten geeft aan dat 40 procent van alle data die zij in de cloud opslaan gevoelige data behelst. In 2022 gold dit nog voor slechts 49 procent van alle respondenten.
Menselijke fouten en verkeerde configuraties kunnen ongewild in beveiligingsincidenten resulteren. Ruim de helft (55%) van de respondenten bij organisaties die de afgelopen 12 maanden te maken kregen met een datalek in de cloud wijst menselijke fouten als de hoofdoorzaak aan.