Het lekken van data uit interne systemen veroorzaakt door werknemers (28%) of cyberaanvallen (22%) zijn het meest zorgwekkende securityprobleem waarmee het mkb en ondernemingen worden geconfronteerd. Dat blijkt uit het Kaspersky IT Security Economics-onderzoek. Toch is 1 op de 3 Nederlandse executives niet bereid te investeren in het transparantiebeleid van hun leveranciers, ondanks de toegenomen bezorgdheid over databescherming wereldwijd.
De wereldwijde digitalisering heeft ertoe geleid dat enorme hoeveelheden data online gedeeld en opgeslagen worden. Volgens de laatste schattingen zal de hoeveelheid gegenereerde, verbruikte, gekopieerde en opgeslagen data tegen 2025 meer dan 180 zettabytes bedragen. Steeds meer mensen twijfelen echter aan het vermogen van bedrijven om hun data veilig te houden, waardoor het vertrouwen in het bedrijfsleven afneemt.
Kaspersky’s wereldwijde onderzoek, uitgevoerd onder IT-besluitvormers, toont aan dat verlies of blootstelling van bedrijfs- en klantinformatie als gevolg van een datalek een grote kopzorg is voor bedrijven. 46 procent van de respondenten van organisaties van alle groottes noemde deze kwestie het meest uitdagende aspect met betrekking tot IT-security. Andere veelvoorkomende punten van zorg zijn problemen met de invoering van cloudinfrastructuur (39%) en de kosten van de beveiliging van steeds complexere technologieomgevingen (30%).
“Tegenwoordig zien we dat bedrijven bewuster omgaan met databeveiliging en dat een verantwoordelijke benadering van databeheer essentieel wordt bij het overwegen van leveranciers en contractanten”, aldus Yuliya Shlychkova, hoofd Public Affairs bij Kaspersky.