Een recordaantal websitebezoekers, verschillende mijlpalen op de DTC Community, verdergaande samenwerking met het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) en twee goed benutte subsidieregelingen. Het Digital Trust Center (DTC) heeft het afgelopen jaar grote stappen gezet om de digitale weerbaarheid van ondernemend Nederland te vergroten.
De DTC Notificatiedienst heeft het afgelopen jaar Nederlandse bedrijven voor ruim 238.000 kwetsbaarheden gewaarschuwd. Dat is 70% meer dan in 2023. Het bedrijfsleven weet de informatie en hulpmiddelen van het DTC ook steeds beter te vinden; de website is in 2024 bijna 400.000 keer bezocht en de interactieve tools zijn ruim 26.000 keer gebruikt. Dat is een stijging van respectievelijk 19% en 30% ten opzichte van een jaar eerder.
Daarnaast zijn er 5 nieuwe samenwerkingsverbanden tot stand gekomen en groeide het aantal leden van de DTC Community tot ruim 5.000 leden. Dit toont aan dat ondernemers niet alleen het DTC, maar óók elkaar beter weten te vinden in het delen van kennis over cybersecurity.
Om de doelgroep van 2,4 miljoen bedrijven zo effectief mogelijk te bereiken en benaderen werkt het DTC nauw samen met 64 samenwerkingsverbanden. In 2024 werden 5 nieuwe partners toegevoegd via de subsidieregeling Versterking Cyberweerbaarheid. Publiek-private samenwerking is heel belangrijk om de missie en doelgroep te bereiken.
“Dankzij het DTC kunnen we regionaal opereren, met een landelijke uitstraling. Wij kennen de regio goed, maar kunnen op onze beurt goed gebruikmaken van het netwerk, de tools en diensten van het DTC. Dat is een mooie wisselwerking en zo versterken we elkaar” aldus Erik Miedema van MKB Cybercampus tijdens de meest recente netwerkbijeenkomst van het DTC in december.
Het afgelopen jaar is de integratie van het DTC met het NCSC en het Computer Security Incident Response Team voor digitale dienstverleners (CSIRT-DSP) verder vormgegeven. Belangrijke ontwikkelingen waren een verkenning van de organisatiecultuur, het ontwikkelen van 5 gezamenlijke basisprincipes, een visievorming op de rollen van het vernieuwde NCSC en de verdere implementatie hiervan. Verder is er in multidisciplinaire teams gewerkt aan het versneld en gedigitaliseerd opleveren van doelwit- en slachtoffernotificaties en kwetsbaarheden.
Daarnaast wordt er onderling tussen de verschillende teams het DTC en het NCSC al op diverse wijze samengewerkt. Het realiseren van meer gezamenlijke producten is één van de doelen van 2025. “Veel is al in voorbereiding, maar dit jaar voegen we de organisaties met een rijke historie en alle cyberexperts, werkwijzen en tooling definitief samen tot één. Dat geeft nu al veel energie,” aldus transitiemanager Dora Horjus.
Eind 2024 ging DTC-manager Michel Verhagen met pensioen. Zijn opvolger, Martin Jan Hurenkamp, zegt dat het jaar 2025 voor het DTC in het teken zal staan van de migratie naar het NCSC: “Het zorgvuldig integreren van onze producten, diensten en communicatiekanalen om één centraal punt voor cybersecurity te creëren zal de nodige ontwikkelcapaciteit vereisen. We voorzien dan ook dat er minder nieuwe adviesproducten en tools gemaakt kunnen worden dan gebruikelijk. Maar tijdens de verbouwing gaat de verkoop gewoon door, dus de 2,4 miljoen bedrijven, hun medewerkers en ons cybernetwerk van 64 samenwerkingsverbanden kunnen ook in dit verhuisjaar rekenen op onze kennis, bereikbaarheid en bereidwilligheid om samenwerkingen te smeden.”