Slechts 3 procent van de Nederlandse organisaties heeft het niveau bereikt dat nodig is om effectief om te gaan met moderne cyberbeveiligingsrisico’s. Dat blijkt uit Cisco’s 2024 Cybersecurity Readiness Index. In vergelijking met 2023 is dit een daling van 5 procent.
57% verwacht dat een cyberbeveiligingsincident hun bedrijf in de komende 12 tot 24 maanden zal verstoren. De kosten van een zwakke voorbereiding kunnen fors oplopen: van eerder getroffen respondenten zegt 51% dat het hen minstens 300.000 dollar (277.000 euro) heeft gekost. In totaal geeft 44% aan dat ze in de afgelopen 12 maanden een cyberbeveiligingsincident hebben meegemaakt.
Onveilige en onbeheerde apparaten zorgen voor complexiteit: 76% van de bedrijven zegt dat hun werknemers toegang hebben tot bedrijfsplatformen via onbeheerde apparaten, waarbij 48% van hen tot een vijfde van hun tijd (20%) besteedt aan het inloggen op bedrijfsnetwerken vanaf deze apparaten. Bovendien geeft 20% aan dat hun werknemers wekelijks tussen ten minste zes verschillende netwerken wisselen. Dit verhoogt de noodzaak voor een solide network security.
Het tekort aan cybersecuritytalent blijft een probleem: Een groot tekort aan talent blijft de vooruitgang belemmeren, waarbij 78% van de bedrijven dit als een probleem beschouwt. Bijna de helft (43%) van de bedrijven meldt zelfs dat er tijdens het onderzoek meer dan tien cybersecurityfuncties onvervuld bleven binnen hun organisatie.
Positief is dat bedrijven de uitdagingen erkennen en hun verdediging versterken. 35% is van plan zijn IT-infrastructuur aanzienlijk te versterken in de komende 12 tot 24 maanden. Vooral upgrades van bestaande oplossingen (60%), implementatie van nieuwe oplossingen (44%) en investeringen in AI-technologieën (48%) zijn gepland. Het budget voor cyberbeveiliging stijgt dit jaar bijna overal (95%), met ten minste 10% in driekwart van de gevallen.
“Om die bedreigingen van vandaag te tackelen, moeten bedrijven echt investeren in alle aspecten van security. We hebben het over het invoeren van de nieuwste technologieën, een holistische benadering van beveiliging, het versterken van ons corporate network, het slim benutten van AI en het aantrekken van meer toptalent om die skills gap in cybersecurity te dichten”, aldus Jan Heijdra, Field CTO Security bij Cisco Nederland.
Cisco’s Cybersecurity Readiness Index beoordeelt op vijf punten hoe bedrijven scoren: Identity Intelligence, Network Resilience, Machine Trustworthiness, Cloud Reinforcement en AI Fortification. Daarnaast werd gepeild naar de installatie en het gebruik van 31 beveiligingsoplossingen en -functionaliteiten.
Het dubbelblinde onderzoek, uitgevoerd door een onafhankelijke derde partij, is gebaseerd op een enquête onder meer dan 8.000 leiders in de particuliere sector in 30 markten. Respondenten werd gevraagd aan te geven welke van deze oplossingen en mogelijkheden ze hadden geïmplementeerd en in welk stadium van implementatie ze zich bevonden.