Ronald Kuyken, directeur ABUS Security-Center
De inzet van videobewaking krijgt steeds meer mogelijkheden dankzij hogere beeldresoluties en videocontent-analyse door camera’s. “Videocontent-analyse zal de komende jaren steeds meer worden toegepast”, voorspelt directeur Ronald Kuyken van ABUS Security-Center. “Je kunt zo veel meer informatie uit die beelden halen.”
De directeur van ABUS SecurityCenter BV weet alles van bewakingscamera’s en beveiliging. In de demoruimte van het bedrijf in Hilversum valt niet te ontsnappen aan de tientallen camera’s die er hangen. Toch zullen veel mensen bij de merknaam ABUS in eerste instantie aan de gelijknamige fietsslotenfabrikant denken. ABUS is een Duits familiebedrijf dat van oorsprong is begonnen met de verkoop van hangsloten en mechanische sloten voor onder andere deuren, vensters, fietsen en boten. In 2001 is na een overname van Security Center het onderdeel ABUS Security-Center BV (SC) bij gekomen. Inmiddels telt dit bedrijfsonderdeel ongeveer 300 medewerkers wereldwijd. ABUS SC houdt zich bezig met de productie en levering van camerabewaking, toegangscontrole en inbraak- beveiliging en een stukje brandbeveiliging.
De combinatie van de mechanische productlijn met elektronische producten van ABUS SC is een gouden greep, weet Ronald Kuyken. “Die koppeling is heel belangrijk, omdat we vaak praten over organisatorische, bouwkundige en elektronische (OBE)-maatregelen. Die driehoek moet kloppen. Ik kan een heel mooie inbraakcentrale installeren, maar als ik geen slot op de deur doe, lopen mensen nog zo binnen. Als je de deur open laat staan, heeft een duur slot ook geen zin.” Overigens komt er steeds meer elektronica in venstergrepen en sloten. “Denk hierbij aan slimme venstersloten die sensoren hebben die de druk meten en bij inbraakpogingen alarm slaan. Die kracht van een breekijzer wordt dan gemeten en gesignaleerd. Daarin zijn we uniek”, aldus de directeur.
Nieuwe ontwikkelingen
“We hebben de disciplines elektronica en beveiliging in huis en we combineren die ook steeds meer. En zo doen we dat ook met toegangscontrole. Deuren van bedrijfspanden kunnen bijvoorbeeld met badges (tags) worden geopend en tegelijkertijd wordt het alarmsysteem uitgeschakeld. Dit hoeft dan niet meer handmatig te gebeuren. Ook kan er met de apps van ABUS steeds meer worden bediend. Met een App kan gekeken worden wie er voor de deur staat, het alarmsysteem in- en uitschakelen en de deur openen. Bij bewakingscamera’s is de afgelopen jaren vooral de resolutie flink toegenomen. Camera’s hebben tegenwoordig zo’n hoge resolutie, dat zij ook goed kunnen inzoomen zonder kwaliteitsverlies. Vooral bij drukke locaties of objecten, zoals in openbare gebieden en ruimtes, worden duurdere camera’s ingezet. In deze omgevingen hangen al vaak meerdere camera’s en dat kost heel veel aan bandbreedte en dataopslag. “Daarom is videocontent-analyse zo belangrijk”, zegt Kuyken. “Beelden worden alleen dan opgeslagen als aan een bepaalde voorwaarde wordt voldaan. Hierdoor wordt het netwerk minder belast, het aantal opnames gereduceerd en kunnen deze ook sneller worden teruggevonden.” Ook zijn er camera’s die signaleren of iemand opvallend lang of vaak ergens is. “Als iemand elke week of elke dag in een pretpark komt, dan kan je als pretparkmanager hem eens aanspreken en hem daarover bevragen. Vindt die persoon die rollercoaster nu echt zo leuk of komt hij de boel observeren?” Dergelijke videocontent-analyse kan al met de huidige camera’s. Gezichten worden in een database gezet en realtime geanalyseerd. “Je kunt er zo veel meer informatie halen uit de beelden. Het is iets waar mensen en organisaties nu wel mee bezig zijn.”
‘Partners moeten ook weleens ‘nee’durven te zeggen
Gebruiksmogelijkheden
Die verscheidenheid aan bewakingscamera’s maakt de keuze voor klanten niet altijd gemakkelijker. Veruit de belangrijkste vraag die ABUS SC en aangesloten installateurs stellen, is wat klanten met het videobewakingssysteem willen. “Zo gebeurt het wel eens dat iemand 12 dezelfde camera’s bestelt. Dat kan natuurlijk, maar als dan wordt gevraagd in welke situaties de camera’s worden gebruikt, blijkt dat de klant op sommige plekken juist andere camera’s nodig heeft en op andere plekken aan goedkopere camera’s voldoende heeft.” Het begrijpen van wat klanten willen en daar de juiste camera’s bij vinden, dat is de uitdaging waar de partners van ABUS SC voor staan. ABUS SC doet in de Benelux zaken met circa 1.200 partners, voornamelijk installateurs. Die partners variëren van klassieke elektro-installateurs tot beveiligings- en IT-installateurs, maar ook slotenmakers. “Klassieke installateurs hebben soms best nog wel moeite met het hele IP-vlak. De instellingen bijvoorbeeld, port forwarding is toch iets anders dan een coaxkabel aansluiten. Dus IT-installateurs hebben daar een voordeel. Daar is nog wel goed geld te verdienen”, aldus Kuyken.
Hogere verkoop
Wat partners van ABUS SC nodig hebben, is kennis vindt de algemeen directeur. Alleen dan kunnen ze ervoor zorgen dat de eindklanten het juiste systeem krijgen waar zij om vragen. “Dus ze moeten weten waar ze het over hebben, kunnen meedenken met de klanten en goed en eerlijk adviseren. Dat betekent ook wel eens ‘nee’ kunnen zeggen. Bijvoorbeeld als iemand 12 dezelfde camera’s wil kopen, terwijl niet elke camera voor hetzelfde doel wordt gebruikt. Want voor lang niet alle klanten is een 4K-camera het passende antwoord. Als partners dat kunnen uitleggen en de klanten overtuigen van de juiste camera voor de juiste toepassing, dan heeft de klant het goede gevoel van veiligheid en de gewenste beveiligingsoplossing. Dat is het uiteindelijk doel”, besluit Ronald Kuyken.
[Dit artikel is eerder gepubliceerd in ChannelConnect magazine nummer 2-2017]