Renewd: Refurbishen levert enorme milieuvoordelen op

Bram Wingens, CEO en oprichter Renew

Het refurbishen van elektronische apparatuur is een van de topics binnen de wereld van circulaire ICT. Met Bram Wingens, CEO en oprichter van Renewd – die ook bij het door ChannelConnect georganiseerde rondetafelgesprek rond circulaire ICT een van de tafelgasten was (zie elders in deze uitgave) – spraken we over onder andere de milieuvoordelen die het refurbishen van smartphones met zich meebrengt.

 

Het gesprek met Bram Wingens vindt enkele dagen na het rondetafelgesprek over circulaire ICT plaats, waar hij een van de deelnemers was. Die paar dagen gebruikt hij om eens wat cijfers op een rij te zetten. “Tijdens de ronde tafel was het palet aan onderwerpen heel breed”, constateert Wingens. “Logisch ook, want refurbishen is ‘slechts’ een onderdeel van het totale spectrum. Maar ik denk dat het goed is om eens duidelijk te maken welke milieuvoordelen er bij refurbishen zijn, en dan even specifiek gericht op smartphones.”

Enorme milieuvoordelen

Bram Wingens

“Volgens schattingen worden er in Nederland elk jaar zo’n vijf miljoen nieuwe smartphones verkocht”, weet Wingens. “Conservatieve schattingen gaan ervan uit dat er bij ongeveer vijf procent van dat aantal sprake is van gerefurbisht. Dat zou dus neerkomen op zo’n 250.000 gerefurbishte smartphones per jaar in Nederland. Als je weet dat er voor de productie van een smartphone ongeveer 190 liter water, 134 kilo ruwe erts voor diverse metalen, ruim 20 gram goud en 0,2 gram van het uiterst giftige cyanide nodig is, dan wordt er met elk gerefurbisht toestel veel bespaard.” Wingens zwijgt even om de cijfers in te laten werken, en vervolgt dan: “Maar als je dit dus omzet naar 250.000 gerefurbishte smartphones alleen in Nederland, dan besparen we dus ruim 47 miljoen liter water, ruim 33 miljoen kilo erts, ruim 5.000 kilo goud én ruim 50.000 gram cyanide. En dan zou ik bijna de CO2-emissie vergeten. De productie van één smartphone levert 7 kilo CO2-uitstoot op. Dat betekent dus dat we met refurbishen in Nederland alleen al bijna 1,8 miljoen kilo CO2 minder uitstoten. En nogmaals: conservatief geschat.”

‘Ik denk dat het goed is om eens duidelijk te maken welke milieuvoordelen er bij refurbishen zijn’

Indrukwekkende cijfers

Het zijn indrukwekkende cijfers, maar Wingens heeft er nog een paar extra achter de hand. “Als je kijkt naar de totale levensduur van een smartphone en de CO2-emissie die dit oplevert, dan is ongeveer 60 procent van de uitstoot terug te voeren op de fabricage. De overige 40 procent heeft te maken met bijvoorbeeld het opladen van de batterij: elektriciteit produceren levert immers ook CO2-uitstoot op. Het is dus heel slim om de levensduur van toestellen te verlengen, helemaal wanneer je weet dat wereldwijd de gemiddelde levensduur van een smartphone 26 maanden is. Dus maar ietsje meer dan twee jaar. Terwijl je met een telefoon makkelijk veel langer kunt doen.”

Meer besparen

Toch realiseert Wingens zich, hoewel refurbishen dus enorme milieuvoordelen oplevert, er ook op andere terreinen nog veel te winnen valt. “Wij zijn bijvoorbeeld aan het kijken om de verpakking van de toestellen kleiner te maken. Want kleinere doosjes betekent dat er ook meer toestellen in een vrachtwagen passen. Minder vervoersbewegingen dus. En we zijn ook bezig met nog milieuvriendelijker verpakkingsmaterialen.” De verpakking kan nog kleiner worden wanneer Renewd zou stoppen met het in elke doos bijvoegen van een usb-lader. Uit onderzoek van de EU is gebleken dat er jaarlijks 51 miljoen kilo usb-laders op de schroothoop belanden. En een ander onderzoek laat zien dat er in elk Nederlands huishouden gemiddeld 7,8 usb-laders aanwezig is. Wingens kent die cijfers ook: “We zijn daar ook serieus over aan het nadenken. We voeren er al gesprekken over met onze partners of we dit kunnen realiseren. Als we daartoe zouden besluiten, dan zou het uitsluitend om de lader gaan; het snoer leveren we dan wel bij. De aansluiting van Apple is immers anders dan de standaard van usb-c die in Europa is afgesproken. Maar de geruchten gaan wel dat Apple vanaf 2020 ook usb-c gaat toepassen. We zullen zien.” En als het besluit valt om geen lader meer in de doosjes te stoppen? “Dan zijn ze nog gewoon leverbaar. Op verzoek zullen we dan een originele lader bijvoegen.”

Terugblik 2018

Met Wingens willen we ook nog even terugkijken naar het vorig jaar, waarin diverse refurbish-partijen failliet gingen. Welk effect heeft dat op Renewd gehad? “Het is natuurlijk uiterst jammer dat die faillissementen er zijn geweest, laat ik dat voorop stellen. Met Renewd gaat het gelukkig wel goed. We hebben het afgelopen jaar winstgevend afgesloten en de omzet is meer dan verdubbeld ten opzichte van 2017.”

‘De geruchten gaan dat Apple vanaf 2020 ook usb-c gaat toepassen’

Hoe verklaart Wingens deze goede cijfers? “Wij hebben altijd gezegd dat het in deze markt belangrijk is om vertrouwen op te bouwen. Je moet een constante kwaliteit leveren en daarop hebben wij volledig ingezet. Dat is niet een makkelijke weg. Maar het werpt, en dat laten de cijfers zien, zijn vruchten af. Het leveren van kwaliteit is bij ons altijd de focus geweest. Daarom werken wij samen met de door Apple gecertificeerde premium servicepartner Microfix. Daarom kunnen wij originele onderdelen gebruiken bij het refurbishen. Er zijn nog altijd partijen die wel zeggen dat ze originele onderdelen gebruiken, maar de praktijk wijst vaak anders uit. Wij onderscheiden ons echt, en kunnen daarom 24 maanden garantie geven plus de kosteloze omruilgarantie bij de klant thuis. Een garantie waar in de praktijk maar zelden gebruik van wordt gemaakt omdat wij de kwaliteit echt op orde hebben.”

[Dit artikel is eerder gepubliceerd in ChannelConnect magazine 2019, nummer 1]

Lees het artikel hier in PDF