Renewd: Ons assortiment wordt steeds breder

Renewd is inmiddels een bekende naam wanneer het gaat om refurbished iPhones en iPads. Onlangs is het bedrijf ook gestart met de levering van MacBooks. En niet alleen dat: Er zijn nu ook producten van Samsung in het assortiment opgenomen, zo vernemen we van Renewd-oprichter Bram Wingens.

De markt voor refurbished producten is nog steeds groeiende. Steeds meer mensen ontdekken dat we met de huidige werpmaatschappij op de verkeerde weg zitten. Waarom moeten producten die nog prima voldoen op de afvalberg belanden als ze prima een tweede leven kunnen krijgen? Dat geldt zeker voor een product als een smartphone. Waar vroeger een toestel van een jaar oud al zwaar verouderd was, geldt tegenwoordig dat er geen echte noviteiten meer zijn. Een fractioneel snellere processor en een net weer iets betere camera zijn voor heel veel mensen geen aankoopargument meer. Een wat ouder toestel met net even wat mindere specs is voor de meerderheid absoluut meer dan voldoende. In die booming markt van refurbished is Renewd actief. ChannelConnect sprak al vaker met CEO en oprichter Bram Wingens en onlangs schoven we weer bij hem aan.

Verrassing

Wingens verrast ons aan het begin van het gesprek. Dit keer geen Bossche Bollen bij de koffie maar wat interessante cijfers. De omzet van Renewd laat een forse plus zien. In vergelijking met 2017 is de omzet met meer dan 300 procent gegroeid. Hoe verklaart Wingens die groei? “In onze vorige gesprekken heb ik al benaderd dat kwaliteit de motor van onze groei is. Wij zijn er altijd van overtuigd geweest dat het draait om drie zaken: constante kwaliteit, constante kwaliteit en constante kwaliteit. En natuurlijk hoort daar ook een concurrerende prijs bij, maar prijs is niet hét aankoopargument meer. Daarnaast hebben wij een duidelijke marktstrategie: Wij verkopen niet direct aan eindgebruikers maar alleen via het kanaal. Dat geeft rust bij onze resellers.”

Het aankoopargument

Bram Wingens

Bram Wingens observeert mij en zegt dan: “Volgens mij snap je nog niet helemaal wat ik bedoel. Ja, je snapt onze marktstrategie – ook ChannelConnect richt zich immers op het kanaal – maar ik doel op wat ik daarvoor zei. Laat ik het proberen uit te leggen. Wij hebben gemerkt dat er partijen waren die omwille van de prijs – en dan heb je het echt over maar een paar euro per toestel goedkoper – de keuze op een andere leverancier dan Renewd lieten vallen. We bewegen ons in een markt waarin wij toestellen verkopen die al een leven hebben gehad en die kunnen soms heel lichte gebruikssporen hebben. Dat geldt voor alle refurbished-aanbieders. Maar wat ik wil zeggen: wij merken de laatste tijd dat de eerder genoemde partijen ineens weer bij ons terugkomen. Goedkoop is duurkoop, zo blijkt. Die paar euro meer is ineens geen probleem meer. Nee, de constante kwaliteit die wij leveren geeft de doorslag, geheel in de lijn met de uitgangspunten bij de start van Renewd. Ik kan het daarom ook niet vaak genoeg herhalen: al onze toestellen worden op 88 punten gecontroleerd en al onze toestellen hebben uitsluitend originele Apple-onderdelen. Wie een Renewd iPhone koopt, krijgt daarbij ook een originele kabel en een originele lader. Plus 24 maanden garantie en de gratis ophaal- en brengservice wanneer er onverhoopt toch iets mis zou zijn met het toestel. Een service waar overigens weinig gebruik van gemaakt wordt, maar dat terzijde. De constante technische kwaliteit is dus van doorslaggevend belang en niet het laagste prijspunt.”

Vertraagde acceptatie

Wingens vervolgt: “De laatste tijd hebben we veel deals kunnen sluiten. Ik kan er helaas nog niet al teveel over zeggen, maar ik word er in ieder geval wel heel vrolijk van. Opvallend is wel dat we in België ook steeds meer voet aan de grond krijgen. Vergeleken met Nederland heeft België een wat vertraagde acceptatie voor nieuwe ontwikkelingen maar we zien nu dat refurbished echt voet aan de grond krijgt. Een grote partij als Telenet was bijvoorbeeld eerst erg terughoudend maar zien nu heel veel mogelijkheden, juist vanwege die constante kwaliteit die wij leveren. En onlangs is Tele2 in de Baltische landen ook met de verkoop van Renewd gestart, in combinatie met een abonnement maar ook als losse toestellen.”

‘De constante kwaliteit die wij leveren geeft de doorslag’

MacBooks

Met de verkoop van MacBooks gaat het eveneens goed. Wingens: “We zijn in eerste instantie begonnen met een beperkt assortiment. We wilden ook de dynamiek in die markt goed begrijpen en in onze vingers krijgen, maar ik kan zeggen dat we inmiddels onze draai daar goed in gevonden hebben. De verkopen zijn flink gestegen, ook door de back-to-school-acties en het feit dat veel onderwijsinstellingen ouders adviseren om voor de leerlingen een MacBook te kopen. En een refurbished MacBook van Renewd is dan een aantrekkelijk alternatief. Want zeg nu zelf: als je voor je kind moet kiezen tussen een nieuwe MacBook van zo’n 1200 euro of voor een Renewd MacBook van 699 euro, wat zou jij dan doen? Helemaal in de wetenschap dat je een product koopt met 24 maanden garantie, dat er uitsluitend originele Apple-onderdelen zijn gebruikt én dat het geleverd wordt met originele kabel en lader? Wat zou jij dan doen?” Wingens kijkt me lachend aan en wacht mijn antwoord niet af. “Je hoeft mij niet te vertellen wat jij zou doen, want de verkopen laten zien dat heel veel ouders denken zoals ik net beschreef.”

Samsung Galaxy S7 edge

Waar Renewd altijd stond voor Apple- refurbished, is er nu ook een ander merk in het assortiment opgenomen. Bram Wingens knikt: “Je bent goed geïnformeerd. We zijn inderdaad gestart met Samsung telefoons, maar hebben dat in eerste instantie een beetje onder de radar gehouden, want het is met Samsung wel wat lastiger dan met Apple. Zo hebben toestellen van Samsung een zogenaamde regiolock. Dat betekent bijvoorbeeld dat wanneer een nieuw toestel ooit is aangemeld op een Amerikaans netwerk niet per definitie ook werkt op een Europees netwerk. Dat maakt het dus wat lastiger, en daarom verkopen we op dit moment ook alleen de S7 en de S7 edge. Bovendien geldt bij Samsung dat het prijspunt, mede veroorzaakt door de grote parallelle import, lager is en originele onderdelen niet goedkoop zijn. Hierdoor is de marge beperkt. Desondanks zijn we toch met Samsung begonnen. Net als bij Apple maken we voor de controle van de toestellen gebruik van een door Samsung geautoriseerd reparatiebedrijf om ook hier weer de constante kwaliteit te kunnen borgen.

[Dit artikel is eerder gepubliceerd in ChannelConnect magazine nummer 5-2018]

Lees het artikel hier in PDF