Renewd: Kwaliteit is de motor van onze groei

Bram Wingens, CEO en oprichter Renewd

Het gaat goed met Renewd. Het bedrijf dat naar eigen zeggen de beste kwaliteit refurbished producten zoals iPhones en iPads verkoopt, groeit tegen de klippen op. Onlangs werd het assortiment uitgebreid met een nieuwe productgroep, namelijk MacBooks. Reden voor ChannelConnect om bij Bram Wingens, oprichter en CEO van Renewd, aan te schuiven voor een kop koffie, een Bossche bol en een updategesprek.

 

In de vorige editie van ChannelConnect liet Bram Wingens, oprichter en CEO van Renewd, weten dat er wat hem betreft een keurmerk moet komen voor refurbished. Uit een test van de Consumentenbond begin dit jaar bleek er behoorlijk veel kwaliteitsverschillen te bestaan tussen het refurbished aanbod en Wingens liet weten dat dat wat hem betreft anders moest. En inderdaad: niet veel later werd bekend dat UNETO-VNI, de ondernemers-organisatie voor de installatiebranche en de technische detailhandel, in samenwerking met enkele marktpartijen, dat keurmerk daadwerkelijk gaat opzetten. Wat kan Bram Wingens ons vertellen over de voortgang? “We hebben met elkaar afgesproken om daar in de pers geen mededelingen over te doen”, laat hij lachend weten. “Maar ik kan je wel vertellen dat de gesprekken allemaal constructief verlopen en dat we goede vorderingen maken.” Durft hij een voorspelling aan wanneer het keurmerk er daadwerkelijk is? Wingens staart even peinzend voor zich uit en zegt dan: “Voorspellen is altijd lastig, maar ik spreek de hoop uit dat het keurmerk er daadwerkelijk nog dit jaar komt.”

Btw-verlaging gewenst

Refurbished toestellen maken de laatste tijd een enorme opmars, constateert Wingens. “De strategie die wij gekozen hebben om met diverse distributeurs in Europa overeenkomsten aan te gaan, werpt eigenlijk al vanaf het begin zijn vruchten af. We zien overal de verkopen
flink stijgen, met name in de landen waar de overheid heeft besloten om refurbished producten met een lager percentage btw te belasten. Je ziet dat zoiets de verkoop van dergelijke apparaten enorm aanjaagt. Wat mij betreft moet ook de Nederlandse overheid hier een stap in nemen. Want kiezen voor bijvoorbeeld een refurbished iPhone betekent dat er geen nieuwe geproduceerd dient te worden. Ik citeerde vorige keer uit een boek van Brian Merchant wat het produceren van één iPhone kost. Inmiddels heb ik actuelere cijfers gekregen: maar liefst 134 kilo erts, 190 liter water en 20,5 gram cyanide zijn nodig voor het produceren slechts één iPhone. Dat laatste giftige goedje wordt overigens gebruikt om de voor een smartphone benodigde 0,2 gram goud uit gouderts te halen. Waar de Nederlandse overheid op tal van gebieden duurzaamheid via belastingmaatregelen ondersteunt, vind ik dat er ook een financiële stimulans voor refurbished mag komen. Er zijn zoals gezegd landen in Europa waar refurbished toestellen onder het lage btw-tarief vallen.”

‘We hebben de MacBook Air en de MacBook Pro in het assortiment opgenomen’

Zo’n eventuele btw-verlaging heeft vanzelfsprekend voor de zakelijke markt geen enkel effect, maar voor de consument kan zo’n financiële prikkel erg interessant zijn, helemaal omdat de technologische ontwikkelingen op het gebied van smartphones lang zo snel niet meer gaan als vroeger. Tegenwoordig kan je prima uit de voeten met een toestel dat al een paar jaar oud is. Een lagere prijs kan dan net dat zetje voor veel consumenten zijn.

Bijzonder lage RMA

Maar toch moet wat betreft Wingens niet de prijs bepalend zijn voor refurbished, maar de kwaliteit. “Wij hebben heel duidelijk gekozen voor de beste kwaliteit en ik kan je wel zeggen dat die keuze de motor is van onze groei. Steeds meer bedrijven kiezen ervoor om refurbished iPhones en iPads van Renewd te kopen. Natuurlijk is het prijsverschil met nieuw een van de overwegingen, maar het belangrijkste is dat de retouren heel laag moeten zijn. En wij kunnen dat bieden, juist door ons systeem van de vele intensieve controles die elk toestel ondergaat voordat wij het naar de markt brengen. Onze RMA (Return Merchandise Authorization) is dan ook uitzonderlijk laag en de zakelijke markt heeft zoiets snel in de gaten. We zijn dan ook ontzettend tevreden met de stijging die we in de zakelijke markt zien.” Daarnaast hebben veel grotere bedrijven een programma lopen voor maatschappelijk verantwoord ondernemen en daarin past het kiezen voor refurbished producten dan ook uitstekend.

MacBook Air en Pro

De volgens Wingens uitstekende verkoopcijfers van dit moment worden verder aangejaagd door de uitbreiding van het assortiment. “We verkochten al iPhones en iPads, maar recent hebben we dat kunnen uitbreiden met refurbished Apple MacBooks. We hebben in mei zowel de MacBook Air als de MacBook Pro in het assortiment opgenomen. En ook hier geldt weer: we gaan voor de beste kwaliteit.”

‘Er zijn landen waar refurbished toestellen onder het lage btw-tarief vallen’

En de verkoop gaat goed? Wingens lacht: “Boven verwachting. Toen we begonnen met de verkoop van refurbished iPads duurde het enkele weken voordat de verkoop een beetje op gang kwam. Maar bij de MacBooks liep het vanaf dag één uitstekend. Ik denk dat het er ook mee te maken heeft dat Renewd zowel in Nederland als daarbuiten inmiddels een uitstekende naam heeft opgebouwd. De markt weet dat de naam Renewd staat voor de beste kwaliteit producten die niet van nieuw te onderscheiden zijn, maar wel veel vriendelijker geprijsd zijn dan nieuw. En natuurlijk is een MacBook ook een erg gewild product.”

2ND

Komen de MacBooks ook onder het label 2ND (spreek uit: second) op de markt? Wingens schudt het hoofd. “2ND is de merknaam die wij hanteren voor refurbished iPhones en iPads waar aan de buitenzijde lichte gebruikssporen zijn te zien. De interne kwaliteit van die producten is overigens gelijk aan die van Renewd. Voor de MacBooks hebben wij ervoor gekozen om deze alleen onder de naam Renewd op de markt te brengen. Wij hebben een nieuwe verpakking laten ontwikkelen en ze worden geleverd met een lader en de standaard 24 maanden garantie.” «

[Dit artikel is eerder gepubliceerd in het magazine ChannelConnect 4 2018]]

Lees het artikel hier in PDF