Infotheek: Flex IT Distribution voor duurzame producten

De naam Infotheek zien we alleen nog maar terug in de holding: Infotheek Group. Eerder ging de consumententak al verder als Centralpoint. De distributietak heet vanaf januari Flex IT Distribution en richt zich specifiek op duurzame producten. “Niet alleen distributie, maar ook refurbishment van overtollige of afgeschreven apparatuur”, zegt Stephan Derksen, de managing director van Flex IT Distribution.

 

 

In april 2017 nam Infotheek branchegenoot Scholten Awater over. Een jaar eerder was het bedrijf in zee gegaan met de Zweedse investeringsmaatschappij Altor. Dat gaf de toenmalige CEO Jordy Kool (recentelijk opgevolgd door Hans Daniels) de gelegenheid zijn plannen door te voeren: de omzet verdrievoudigen naar 1 miljard euro door autonome groei en acquisities. De overname van online IT-leverancier Centralpoint.nl in juni 2017 past in deze strategie.

Stephan Derksen

Een logische samenvoeging van bedrijven, vindt Derksen. Hij is sinds december 2017 managing director van de distributiedivisie van Infotheek Group. “Als webleverancier richtte Centralpoint zich op de onderkant van de markt. Scholten Awater, die veel nieuwe ICT-apparatuur aan grote ondernemingen en publieke instanties zoals hogescholen en universiteiten leverde, richtte zich op de bovenkant van de markt. Infotheek was leverancier van nieuwe en tweedehands pc’s, laptops, servers en smartphones, die we zelf hebben gerefurbished. Daarmee richtte dit bedrijf zich op het middensegment van de markt. Alle drie onderdelen bij elkaar leveren een onderneming die de totale markt kan bedienen, met een sterke e-commerceportal, een groot assortiment beschikbare IT-producten van A-merken, uitgebreide logistieke dienstverlening en circulaire IT-mogelijkheden”, aldus Derksen. Per juni 2018 opereren de drie bedrijfsonderdelen samen onder naam Centralpoint.

Distributietak

Daarmee was de kous nog niet af voor Infotheek Group. De consumentenpoot was versterkt en geïntegreerd, ook de distributietak is verstevigd. In januari 2017 nam Infotheek Group de Nederlandse reseller Global Hardware Solutions (GHS) over. Dit bedrijf, met vestigingen in Nederland en Polen, is een wederverkoper van refurbished netwerkapparatuur. Diezelfde maand voegde de onderneming het Britse Added Dimension toe door acquisitie.

Flex IT Distribution meet zich niet met grootheden als Tech Data of Ingram Micro

Dit bedrijf biedt klanten de gelegenheid om nieuwe apparatuur van grote merken voor aanschaf uitgebreid te testen. Die demoapparatuur wordt vervolgens, na uitvoerige controle en aanpassing indien nodig, toegevoegd aan de voorraad van Infotheek Group. Op distributievlak beschikte Infotheek Group al over Xeptor IT Distribution (leverancier van overstock en refurbished producten van A-merken) en de verhuurgigant Flex IT Rent. De vier onderdelen gaan nu dus gezamenlijk verder onder de naam Flex IT Distribution. De distributeur is actief met kantoren in Nederland, Spanje, België, Duitsland, Zweden, Italië, Bulgarije, Polen, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk. Er zijn ongeveer 350 mensen in dienst. Van de totale jaaromzet van de Infotheek Group (nu rond de 750 miljoen euro) neemt de distributietak ongeveer een derde voor zijn rekening.

Duurzaam en goedkoop

Flex IT Distribution meet zich niet met grootheden als Tech Data of Ingram Micro (die miljardenomzetten boeken) “Wij hebben onze eigen markt: die van levensduurverlenging van IT-producten. Wij leveren refurbished apparatuur. We kopen overtollige of afgeschreven machines op en maken ze weer als nieuw. In die zin zijn we niet alleen een distributeur, we zijn ook een productiehuis. We leveren ook generatie min één en min twee van producten.

Er komen vaak nieuwe modellen op de markt; op dat moment zitten leveranciers met voorraad die ‘niet meer bij de tijd is’. Het gaat om nieuwe spullen, nog in de oorspronkelijke doos, die wij aan de man brengen en daarmee voorkomen dat ze worden vernietigd. Zo dragen we bij aan een duurzame samenleving”, licht Derksen toe.

Hij brengt in herinnering hoe Infotheek in 1991 begon als verkoper van opgeknapte tweedehands pc’s, aan bedrijven en studenten. “In die tijd was het helemaal niet cool om met tweedehands spullen te werken, maar wel goedkoop. De laatste jaren heeft de groeiende interesse voor duurzaamheid ervoor gezorgd dat het nu wel geaccepteerd is om met refurbished apparatuur te werken. Het is nu cool én goedkoop. We hebben de markt mee. Het besef dat we niet kunnen doorgaan met consumeren en spullen weggooien, leeft steeds sterker.” Niet overal, geeft hij toe. “Het duurzaamheidsaspect doet vooral opgeld in West-Europa. Maar in Centraal- en Oost-Europa is de lagere prijs juist weer doorslaggevend. De uitkomst is hetzelfde: een langere levensduur voor IT-apparatuur. En dat past in ons streven naar circulariteit.”

Fabrikanten

Hij ziet dat afnemers waarde toekennen aan de duurzaamheid van producten. Denk aan de Nederlandse overheid die duurzaam inkopen stimuleert en dit aspect nadrukkelijk meeweegt bij aankopen. Maar ook bedrijven hechten hier steeds meer waarde aan. “We merken het natuurlijk in de gesprekken die we voeren met onze partners, maar ook aan de groeicijfers van ons bedrijf. Inmiddels verkopen we honderdduizenden producten per jaar via meer dan tienduizend resellers – inclusief grote retailketens – door heel Europa. Het gaat vaak om smartphones, tablets en notebooks, omdat die een hoge omloopsnelheid hebben. De producten in een datacenter gaan veel langer mee. Cisco rekent bij een switch op een ‘meantime between failure’ van 54 jaar. Zo lang blijven ze natuurlijk niet actief in een datacenter, omdat er apparaten komen met betere features, zoals energiezuinigheid. Maar ook voor deze producten is het mogelijk de levensduur te verlengen en ze af te zetten op de markt.”

‘Hergebruik spaart het milieu én de portemonnee’

Ook de fabrikanten nemen hun verantwoordelijkheid als het gaat om duurzaamheid. Bijvoorbeeld door bij het ontwerp al rekening te houden met levensduurverlengende eigenschappen. Denk aan de notebook van HP, de X2 Elite uit 2012 die zo was gebouwd dat hij makkelijk is te repareren, geeft Derksen een voorbeeld. “Ook Apple werkt aan een closed loop. Dat is ook niet zo gek als je bedenkt dat de grondstoffen die worden teruggewonnen bij recycling van apparatuur soms wel een achtste van de prijs zijn van diezelfde grondstoffen in ruwe vorm. Het is echter wel belangrijk dat we ons realiseren dat hergebruik beter is dan recycling. Dan worden de meeste besparingen gerealiseerd. Bij recycling en nieuwe productie is er immers CO2-uitstoot en bij hergebruik niet. Ook hier geldt: hergebruik spaart het milieu én de portemonnee.”

[Dit artikel is eerder gepubliceerd in ChannelConnect magazine, nummer 8]

Lees het artikel hier in PDF