Amac verkoopt bij opbod

Amac lanceert een tool die marktwerking tussen opkopers van Apple-apparatuur stimuleert. De Apple Premium Reseller laat verschillende opkopers bieden op Apple-apparaten die klanten inleveren. Die ontvangen zo het hoogste bedrag voor oude apparatuur.

Ed Bindels, CEO van de Apple retailer, legt uit dat consumenten risico lopen als ze apparatuur kopen of verkopen via bijvoorbeeld online marktplaatsen. “Denk aan de doorverkoop van gestolen telefoons. Of aan MacBooks waarop nog data staan. Of aan iPads met technische problemen.” Amac verwacht dat circa duizend klanten maandelijks van de service gebruik zullen maken.

Vraag en aanbod

“De meeste bedrijven leveren oude apparatuur bij één opkoper in,” vertelt Bindels. Hij meldt samen te werken met drie partners – een aantal dat wellicht in de toekomst wordt.

Doordat de tool dynamisch is gaan de opkopers elke dag de competitie met elkaar aan voor de ingeleverde producten. Elke 24 uur kunnen zij hun prijs aanpassen, zo beïnvloeden raag en aanbod elkaar. Bindels: “Als een opkoper bijvoorbeeld net een aanvraag heeft gekregen voor een rode iPhone 7 met 128GB opslagruimte, dan kan hij voor die specifieke telefoon via onze tool meer bieden dan zijn concurrenten. Dit, omdat hij weet dat hij het product sowieso kan doorverkopen.”

Inruilwaarde

Consumenten kunnen via Amac.nl zelf de geschatte inruilwaarde berekenen. Vervolgens kunnen zij hun device in een van de 47 Amac-winkels inleveren waar het definitieve inruilbedrag wordt vastgesteld. Op basis van het serienummer wordt daar eerst gecheckt bij overheidswebsite stopheling.nl of het niet om een gestolen apparaat gaat.
Als duidelijk is dat niemand aangifte van diefstal deed wist Amac alle data van het device en biedt het aan aan een van de drie partners. Zij zorgen voor recycling of hergebruik. Het bedrag dat de opkoper uitkeert kan de klant direct in de Amac-winkel besteden, of in een tegoedbon omzetten.