Home e-Privacy nieuws

e-Privacy nieuws

Trend Micro werkt samen met Nederlandse NextTech Security

NextTech Security uit Nijmegen gaat samenwerken met de wereldwijde security-leverancier Trend Micro op het gebied van security awareness- en privacy trainingen. Lees meer

Nederland ICT introduceert AVG-certificaat voor verwerkers

Bedrijven die informatie verwerken en die voldoen aan de AVG, mogen van Nederland ICT het nieuwe Data Pro Certificate uitdragen. Lees meer
DigiD

DigiD krijgt nieuwe veiligheidscertificaten

Logius is gestart met het vernieuwen van PKIoverheid-certificaten omdat ze niet voldoen aan nieuwe strengere eisen. Binnenkort worden de veiligheidscertificaten van DigiD vervangen. Lees meer

De AVG 1 jaar later: ‘een draak van een wet’

Een jaar na de invoering van de AVG wordt de balans opgemaakt. De Europese data- en privacywet is voor velen nog onduidelijk en de invoering ervan heeft veel tijd en geld gekost. Lees meer
foto: Autoriteit Persoonsgegevens

Aleid Wolfsen krijgt functie bij Europese AVG-waakhond

De voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens wordt tevens vice-voorzitter van de EDPB, de Europese organisatie die toezicht op juiste naleving van de AVG-regelgeving. Lees meer
cisco

Uniserver lanceert back-updienst voor Office 365

Clouddistributeur Uniserver biedt vanaf nu een speciale back-updienst aan voor organisaties die werken met Office 365. Lees meer
UWV

117.000 cv’s uitgelekt via UWV-website

Het UWV heeft bij de Autoriteit Persoonsgegevens melding gemaakt van een groot datalek. Van werk.nl, de website van het UWV, zijn 117.000 curriculum vitae uitgelekt. Lees meer

Nog geen maatregelen om datalek bij ziekenhuizen te voorkomen

De overheid grijpt nog niet in om datalekken bij ziekenhuizen te voorkomen. Eerst worden de resultaten van een onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid afgewacht. Lees meer

Menzis kreeg dwangsom van Autoriteit Persoonsgegevens

Zorgverzekeraar Menzis heeft een dwangsom van de Autoriteit Persoonsgegevens gekregen omdat medewerkers in de organisatie mogelijk ongeautoriseerd toegang hadden tot patiëntgegevens, Lees meer

Nieuwe norm voor veilig mailen en chatten in de zorg

De nieuwe norm NTA 7516, waarover nu overeenstemming is bereikt, moet het gebruik van e-mail en chatapplicaties in de zorg beter gaan beveiligen. Lees meer

‘Meeste Nederlanders goed bewust van cyberrisico’s’

Een overgroot deel van de Nederlanders zegt zich heel goed bewust te zijn van de risico's van cybercriminaliteit. Lees meer

Wachtwoordgebruik Europeanen verbetert langzaam

Europeanen gaan steeds zorgvuldiger met hun wachtwoorden voor online diensten om en ook zijn ze voorzichtiger met het invullen van privégegevens. Dat blijkt uit een groot Europees onderzoek. Lees meer

Waarom CompLions-GRC kiest voor Azure en Ingram

CompLions-GRC -heeft mede door de AVG in 2018 een forse groei doorgemaakt. Dat, en de ambities, nopen tot verdere professionalisering. Lees meer

Veilige web- en applicatieomgevingen dankzij The SSL Store

Over de groeiende markt van certificaten voor security sprak ChannelConnect met Luc Hullegie, Operating Director van de EMEA-vestiging van The SSL Store. Lees meer
Autoriteit Persoonsgegevens

Autoriteit Persoonsgegevens: registratie van datalekken moet beter

De registratie van datalekken blijkt in veel gevallen niet compleet te zijn. Daarom komt de Autoriteit Persoonsgegevens met 10 tips om de datalekregistraties te verbeteren. Lees meer
GDPR

Portland Europe: Dit zijn de top drie security-kansen voor het mkb in 2019

Cees Quirijns, COO Portland Europe De komende jaren zal de AVG (GDPR) een belangrijke security-issue zijn voor het mkb en de IT-dienstverleners die zich richten op dat marktsegment. De formele regelgeving is... Lees meer

Autoriteit Persoonsgegevens verbiedt de ‘cookiewall’

Websites die bezoekers toegang tot de site weigeren als ze niet akkoord gaan met het plaatsen van tracking cookies, moeten hun cookiebeleid aanpassen, oordeelt de Autoriteit Persoonsgegevens. Lees meer

Teveel vertrouwelijke gegevens per mail verstuurd

Veel organisaties blijken vertrouwelijke gegevens gewoon via onversleutelde e-mail te versturen. De kans op een datalek is zo heel groot. Lees meer

Startpage.com en Privacy Company winnen Nationale Privacy Award

Startpage.com en de Privacy Company zijn vorige week uitgeroepen tot de winnaars van de Nationale Privacy Awards. Lees meer

Bijna 21.000 datalekken gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens

De Autoriteit Persoonsgegevens breidt de capaciteit uit om het grote aantal meldingen over datalekken te kunnen verwerken en onderzoeken. In 2018 verdubbelde het aantal meldingen over datalekken tot bijna 21.000. Lees meer

Privacy in zorgsector laat te wensen over

Veel websites van ziekenhuizen blijken nog onzorgvuldig om te gaan met de privacy van patiënten. Ook heeft minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge een Big Brother Award gewonnen vanwege schending van de privacy. Lees meer

Autoriteit controleert 30 bedrijven op verwerkersovereenkomst

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft bij 30 Nederlandse organisaties informatie opgevraagd om ze te controleren op de naleving van de Europese privacywet AVG. Lees meer

2018 was het jaar dat Complions-GRC accelereerde

2018 jaar heeft CompLions-GRC geen windeieren gelegd. De invoering van de AVG heeft daarbij een rol gespeeld, maar er zijn meer oorzaken voor het succes. Lees meer

KPMG en Indica: GDPR: Verander de kostenpost in kostenbesparingen en businessgroei

KPMG en Indica hebben de handen ineen geslagen om van GDPR een verandering van kostenpost naar kostenbesparingen en nieuwe business mogelijk te maken. Lees meer

Column: Certifiable – Mabel de Vries

Standaardisatie in het uitvoeren van controles en audits, brengen rust, regelmaat en kwaliteit naar de onderneming, aldus Mabel de Vries. Lees meer

Het regent privacyklachten bij de Autoriteit Persoonsgegevens

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft in 6 maanden tijd al bijna 10.000 klachten gehad. De meeste gaan over schending van de privacy. Lees meer
Advertentie

Personalia

Marcel Cappetti algemeen directeur Vosko (Conscia Nederland)

cappetti
Marcel Cappetti (48) is per 17 juni benoemd tot algemeen directeur van IT-infrastructuurspecialist Vosko. Cappetti volgt Marc Gozeling op die zijn functie als algemeen directeur van Vosko neerlegt.

Harmen Coops benoemd tot senior consultant bij CoolProfs

CoolProfs heeft Harmen Coops aangesteld als senior OutSystems consultant.

CoolProfs benoemt Peter Bogaards tot medior consultant

CoolProfs heeft Peter Bogaards aangesteld als medior OutSystems consultant.
Advertentie

Meest Gelezen Berichten

Interconnect breidt uit in Eindhoven én Den Bosch

Interconnect, eigenaar van datacenters in Eindhoven en Den Bosch, kondigde gisteren, tijdens de Nationale Datacenterdag aan niet alleen de locatie in Eindhoven fors uit te breiden, maar ook te willen groeien in Den Bosch. Nog dit jaar starten bouwactiviteiten in de Brabantse provinciehoofdstad. Verdubbeling De uitbreidingsplannen in Eindhoven werden eerder al aangekondigd. Een aanbouw aan het bestaande datacenter, dat gevestigd is op Park Forum vlakbij het Eindhovense vliegveld, moeten zorgen voor een verdubbeling van de oppervlakte, van 3000 naar 6000 m2. Ook het aantal ‘zalen’ in het datacenter verdubbelt: van 9 nu naar 18 na de uitbreiding. Doordat servers en andere apparatuur steeds kleiner wordt, kan het centrum bijna vier keer zo groot worden qua op te nemen capaciteit en groeit van drie naar elf megawatt. Datacenterhub De forse groei van de beide datacenters van de gebroeders Stevens, die in 1995 op een zolderkamer begonnen en nu 85 medewerkers in dienst hebben, past in het beeld dat de Nederlandse brancheorganisatie voor datacenters, de Dutch Datacenter Association (DDA) rapporteert. Gemiddeld groeide de capaciteit (gemeten in vierkante meter) van de Nederlandse datacenters de afgelopen vijf jaar met 14%, met vorig jaar een uitschieter van 20%. Tijdens een bijeenkomt in het Eindhovense datacenter meldde directeur Rob Stevens dat Eindhoven de snelstgroeiende datacenterhub is. “Amsterdam is inmiddels groter dan Londen en staat aan de Europese top. Naast Amsterdam zien we hubs in Rotterdam, Eemshaven en Eindhoven”. Inmiddels is de digitale infrastructuur uitgeroepen tot derde mainport van Nederland, naast Schiphol en de haven van Rotterdam. Schaarste De regio Eindhoven, met het datacentrum van Interconnect als grootste datacentrum van Zuid-Nederland, kent minder problemen op het gebied van energievoorziening dan Amsterdam, “maar ook hier ontstaat schaarste”, weet Stevens. Uit de rapportage van DDA blijkt overigens wel dat datacenters in snel tempo vergroenen. Zo wordt in veel gevallen restwarmte teruggeleverd aan de omgeving. Dit geldt ook voor de centra van Interconnect.

Achtergrond: De geschiedenis van GSM

Mobiele telefonie in Nederland ging pas echt los na de start van het eerste gsm-netwerk op 1 juli 1994. We kijken terug op 25 jaar gsm.
kuiken

Voormalig Landis-topman Kuiken overleden

Paul Kuiken (60), oprichter en voormalig bestuursvoorzitter van distributeur en netwerkintegrator Landis, is afgelopen zaterdag onverwacht overleden. Kuiken wist met zijn onderneming te profiteren van de internet- en telecomhype begin deze eeuw, maar zag zijn bedrijf door wanbeleid en een veranderende markt ten onder gaan. Detron Kuiken, die Landis in 1990 losweekte uit de boedel van HCS, zat nooit verlegen om duidelijke uitspraken. Kort nadat hij na een lange strijd Detron wist over te nemen en van de beurs haalde, nodigde hij Detron-resellers uit voor een update. "Als je zo'n club overneemt denk je: 'intelligente koppen hier'. Dat valt dan tegen." Toen ik hem een week later interviewde voor PC Dealer, reageerde hij boos. "Je had me niet mogen quoten op die uitspraak. Dat was spreektaal!" Hierop antwoordde ik: "Als de CEO van een beursgenoteerde onderneming een dergelijke uitspraak doet komt het in de krant". Veiling "De overheid maakt de markt helemaal kapot", fulmineerde Kuiken in 2000 tijdens een presentatie in een zaaltje bij zijn favoriete voetbalclub Ajax. De bestuursvoorzitter stoorde het mateloos dat de regering 5,9 miljard gulden "uit de markt trekt" bij de veiling van UMTS-frequenties, waardoor "providers nu geen cent meer te makken hebben om in apparatuur te investeren". Helemaal ongelijk had Kuiken niet met deze observatie; de markt veranderde, ook door het instorten van de internetbubbel. Deze marktomstandigheden in combinatie met wanbeleid bij Landis leidden in juni 2002 tot een faillissement.