Leveranciers van IT-apparatuur willen het liefst grote aantallen van dezelfde devices uitrollen. Dat is efficiënt als het gaat om productie, verzending en ondersteuning. Maar er zijn genoeg situaties te bedenken waarin juist maatwerk wordt gevraagd. Dat is wat RNT Rausch, leverancier van server- en opslagsystemen doet. “Heb je iets afwijkends voor je klanten nodig, dan kun je bij ons terecht.”
De naam RNT Rausch heeft nog geen grote bekendheid in Nederland, maar als het aan Vincent van der Linden ligt, gaat dat snel veranderen. De IT-veteraan is door het Duitse bedrijf aangesteld om de salesorganisatie in Nederland vorm te geven. Van der Linden, met een verleden in storage-solutions bij onder meer Dell en Cloudian, mikt op een netwerk van enthousiaste partners die de oplossingen van RNT Rausch aan de man gaan brengen.
Kleine series en white-label
RNT Rausch maakt gepersonaliseerde server- en storageoplossingen. Ze kunnen daarbij maatwerk-appliances maken in elk formaat in kleine series. In het thuisland Duitsland doet het bedrijf voornamelijk direct sales, maar Van der Linden ziet in Nederland vooral kansen met een partnernetwerk en bijbehorend resellerkanaal. “We willen een platform leveren aan een platformleverancier,” vat Van der Linden samen. “Dus als je een reseller bent of een software vendor of een cloudprovider, die iets wil maken dat zich onderscheidt ten opzichte van wat de grote merken kunnen leveren, dan kun je bij ons terecht.” Wie dat wil kan daarbij ook zijn eigen logo erop krijgen, zodat de producten volledig white-label kunnen worden samengesteld.
We willen een platform leveren aan een platformleverancier
RNT Rausch gaat daarbij tegen de heersende trend in, constateert Van der Linden. Hij vertelt het voorbeeld van een autofabrikant. “Vroeger werden auto’s in feite ook gepersonaliseerd. De modellen die achter elkaar op de lopende band stonden, waren verschillend, afhankelijk van wat er was besteld. Nu zijn auto’s eigenlijk allemaal hetzelfde: alle features zitten erin. Afhankelijk van welke ‘licentie’ je afneemt, worden deze functies aangezet bij het afleveren.” In de server- en opslagmarkt gebeurt nu hetzelfde. Maar, benadrukt Van der Linden, daarbij zijn er voor veel toepassingen geen goede oplossingen. “Servers zijn te groot of te klein, of hebben niet de juiste software aan boord.” RNT Rausch wil zich daarin juist onderscheiden. “Er is een markt buiten deze ‘ready nodes’.” Je kunt gewoon niet standaardiseren op IT, is zijn stellige overtuiging.
Voorbeeld: Hibagon Transportable storage system
Soms wil je data fysiek vervoeren, waarbij de gegevens zijn gecodeerd en veilig gedurende het hele transport. De Hibagon Mobile Data Safe werd ontworpen voor een reseller in de media. Film- en videobestanden moesten over grote afstand worden verzonden en het was te risicovol om dit over het internet te doen, vanwege het gevaar van een slechte of uitvallende verbinding. De Hibagon MDS is met name geschikt voor de veilige overdracht van gevoelige informatie en het verplaatsen van gegevens tussen losgekoppelde apparaten (naast de overdracht naar een private of publieke clouddienst). Daarom kan deze ook goed worden ingezet door onder meer de krijgsmacht, de zorg, de publieke sector, clouddienstverleners en de financiële wereld.
Oplossingen letterlijk passend maken
Vooral als het gaat om de edge, dan is een standaard server/storage-oplossing vaak niet passend. Soms letterlijk, zegt Van der Linden. “Edge rekenkracht op een schip, in een windmolen, in een trein is steeds vaker nodig. Wij zien vaak dat de plek waar data gecreëerd wordt, niet meer de plek is waar de data verwerkt wordt. Daar heb je dan een maatwerkoplossing nodig. Soms gaat het om veel rekenkracht in een zo klein mogelijk apparaat. In een trein past geen 19-inch rack, dus daar moet je iets anders hebben. Bovendien moet dat dan draaien op de stroom- en koeling-infrastructuur van de trein.”
Voorbeeld: hybride cloudoplossingen
Cloudoplossingen zijn inmiddels een de facto standaard, waar veel bedrijven gebruik van maken. De schaalbaarheid, betrouwbaarheid en efficiëntie zijn ongeëvenaard. Toch zijn er voor sommige bedrijven goede redenen om niet hun hele IT-infrastructuur naar de cloud te verhuizen. Een reseller creëerde daarom samen met RNT een hybride platform dat de schaalbaarheid, beveiliging en prestaties van een on-premise datacenter en cloudomgevingen combineert. De IT-infrastructuur kon zo flexibeler en kosteneffectiever gespreid worden over de eigen locaties van de klant en de datacenterlocaties van de reseller, terwijl de klant toch volledige controle houdt over de gehele omgeving. De basis werd gevormd door de RNT Tormenta VarioScaler, een modulair systeem dat binnen een week als compleet platform kan worden geleverd op de klantlocatie. De behuizing blijft in de loop van de tijd hetzelfde, maar de IT-componenten kunnen steeds aangepast worden. Als een klant voortijdig het contract wil beëindigen, kan de reseller het Tormenta-systeem bij een andere klant inzetten.
RNT Rausch kan letterlijk alles maken, zegt Van der Linden. “Klein, rond, vierkant, wat nodig is om de juiste server en storage op de juiste plek te krijgen.” Het is logisch dat dit vooral voor de reseller interessant is. Die kent zijn klant en diens behoefte en kan dat vertalen in een oplossing die RNT Rausch kan maken. “Welke vorm heeft je klant nodig, welke software en welke intelligentie? Wij kunnen op basis daarvan de hardware bouwen.”
Ook voor de mkb-markt is dit een fijne propositie, denkt Van der Linden. “Denk aan een 3u rack met 5 servers, beetje virtualisatie erin, plus back-up en opslag, allemaal in één compacte kast.” Van der Linden heeft genoeg voorbeelden, die de mogelijkheden illustreren (zie kaders). RNT zoekt daarbij naar interessante softwarealternatieven, met voldoende functionaliteit, maar met een gunstigere prijs, zodat resellers meer marge kunnen maken.
Voorbeeld: mobiel datacenter voor VAR en doellijntechnologie
Vorig jaar bouwde RNT Rausch de apparatuur voor de VAR (video-assistent-scheidsrechter) en de GLT (doellijntechnologie) voor de eerste en tweede Duitse Bundesliga. Dat was in opdracht van de Sportec Solutions AG dat de apparatuur in beheer heeft. Het gaat hierbij om twaald rijdende datacenters, elk uitgerust met 8 GPU-systemen, werkruimte voor twee systeembeheerders en twee klimaatzones, en de uitrusting van het VAC (video assist center).
Drie basissmaken, volop keuze
De oplossingen van RNT Rausch vallen in drie categorieën uiteen. Er zijn de oplossingen die vooral voor de softwaremakers zijn bedoeld. Bedrijven die eigen software maken en daar hardware met unieke specificaties voor nodig hebben. Verder heeft RNT Rausch chassis waar in principe elk type storage software op kan draaien, software defined. Van der Lindens vorige werkgever Cloudian is daarvan een voorbeeld. En als derde levert het bedrijf ook complete appliances die kant en klaar kunnen worden ingezet. “Verder is ons streven dat alle oplossingen in principe in dertig tot zestig minuten moeten kunnen zijn geïmplementeerd.”
Voorbeeld retailklant: Kramer Paardensport
Kramer Paardensport levert ruim 25 duizend producten van meer dan 100 leveranciers, variërend van zadels tot paardrijhelmen en uitrustingen voor stallen. Met ruim 1 miljard bestellingen per jaar in Europa was het bedrijf op zoek naar een betrouwbare oplossing voor dataopslag. Kramer had een voorkeur voor een bepaalde software defined storage oplossing, maar wilde een hardware-oplossing met voor elke locatie eigen specificaties. De schaalbaarheid van de RNT-producten maakte het mogelijk om per locatie een eigen oplossing te kiezen.
De apparatuur wordt allemaal in Duitsland in elkaar gezet. Monteurs rijden indien nodig door heel Europa om componenten te vervangen. Dat brengt Van der Linden automatisch op het onderwerp circulariteit. “Het is best gek dat je als eindklant verplicht bent om na drie jaar hetzelfde nog een keer te kopen. Want na drie tot vijf jaar verloopt de support en het verlengen daarvan is zo duur, dat je al snel overweegt om in plaats daarvan nieuw aan te schaffen.” Een ander voorbeeld is een klein rack van een reseller met daarin vier servers die VMware draaien. Als er eentje kapot is, dan moet het hele rack vervangen worden, want die bewuste server is dan niet meer los te krijgen met dezelfde specificaties. “Onze filosofie is dat we pas gaan vervangen als de dingen echt kapot zijn of de software niet meer op de hardware kan draaien. Tot die tijd vervangen we alleen de componenten waar dat bij nodig is, en dus ook na jaar 5, 6 of 7. Zijn bepaalde componenten niet meer leverbaar, dan zorgen wij voor een alternatief.”