Een flink deel van de Nederlandse bedrijven binnen het mkb heeft geen moeite met het overwegen van illegale alternatieven van bedrijfssoftware. Dat blijkt uit onderzoek van beveiligingsbedrijf Kaspersky.
Volgens het onderzoek gaf maar liefst 18 procent van de Nederlandse besluitvormers toe bereid te zijn illegale alternatieven van bedrijfssoftware te gebruiken om de IT-uitgaven te beperken, nu de kosten van levensonderhoud en de stijgende inflatie de economie aantasten. Bij grotere bedrijven (250-999 werknemers) liep dit percentage op tot maar liefst 33 procent. Het onderzoek werd uitgevoerd onder 100 Nederlandse bedrijfseigenaren en besluitvormers binnen het mkb tot 999 werknemers die verantwoordelijk zijn voor bedrijfsontwikkeling en strategie.
Met het einde van het jaar in zicht zijn bedrijven druk bezig de laatste hand te leggen aan hun plannen en budgetten voor het komende jaar, die waarschijnlijk zullen worden beïnvloed door het wereldwijde economische landschap. Hoewel meer mkb’s zeggen dat cybersecurity-incidenten (19 procent) een grotere uitdaging vormen dan een recessie (11 procent), zou 13 procent toch bezuinigen op cybersecurity als ze vanwege een crisis zouden moeten bezuinigen.
Kostenbesparing op cybersecurity
Daarnaast zei 23 procent dat ze werknemers zouden vragen hun persoonlijke apparaten op het werk te gebruiken, wat volgens de onderzoekers ernstige gevolgen heeft voor de cybersecurity van bedrijven. “Dit komt doordat cybercriminelen actief schadelijke bestanden verspreiden via de meest gebruikte software, en persoonlijke apparaten niet altijd zijn uitgerust met de beste en nieuwste beveiligingsoplossingen en -updates, waardoor ze een groter infectierisico lopen.”
Malware die zich voordoet als populaire softwareproducten
Uit cijfers van het Kaspersky Security Network (KSN) blijkt dat in slechts acht maanden tijd in totaal 9.685 gebruikers te maken kregen met malware en ongewenste software die zich voordeed als de populairste softwareproducten voor het mkb. In totaal werden 4.525 unieke schadelijke of potentieel ongewenste bestanden verspreid via onofficieel verspreide (waaronder illegale) mkb-gerelateerde software.
Wat betreft de soorten programma’s die de respondenten denken te kunnen vervangen door gehackte kopieën, kiest de meerderheid voor communicatie-, verkoop- of zelfs cybersecuritysoftware. Maar liefst 28 procent stemt in met het gebruik van illegale cybersecuritysoftware.
“Een gebrek aan middelen is een gebruikelijke situatie voor kleine en middelgrote bedrijven, maar het gebruik van illegale of gehackte software moet volledig worden uitgesloten als een organisatie waarde hecht aan haar veiligheid, reputatie en inkomsten. Illegale softwarekopieën bevatten meestal Trojaanse paarden en miners, en bevatten niet de fixes of patches die door ontwikkelaars zijn uitgebracht om kwetsbaarheden te dichten die door cybercriminelen kunnen worden uitgebuit. Officiële gratis alternatieven zijn veel betere opties voor wie geld moet besparen op IT”, aldus Jornt van der Wiel, Senior security researcher, Global Research & Analysis team, Kaspersky.