Ziggo heeft KPN bijna ingehaald in vaste telefonie

Ziggo heeft KPN bijna ingehaald in de strijd om de markt voor vaste telefonie. Met een marktaandeel van 41,4 procent is het onderlinge verschil tot 0,2 procentpunten verkleind. De markt voor vaste telefonie blijft krimpen en het aantal aansluitingen daalde in het derde kwartaal van 2017 met 1 procentpunt, zo laat onderzoeksbureau Telecompaper weten in de laatste editie van zijn Dutch Fixed Telephony Market-rapport.

In totaal telde de Nederlandse vaste telefoniemarkt eind derde kwartaal nog 6,16 miljoen aansluitingen. Dit was mede het gevolg van een krimp in het aantal digitale telefonie (VoIP)-lijnen – 0,5 procentpunt – na twee achtereenvolgende stabiele kwartalen. Het aantal digitale lijnen kwam uit op 5,6 miljoen, 30 duizend minder dan in Q2 2017. Het restant bestaat uit analoge/ISDN-aansluitingen.

De daling van het aantal aansluitingen is al gaande sinds eind 2015. Het positieve effect van triple play pakketten met (VoIP-)telefonie, internet en tv, zorgde sinds 2009 weer voor een groeiende markt in vaste telefonie. Sinds enkele jaren is dit niet meer voldoende om de ingezette daling van analoge lijnen te compenseren. Telecompaper verwacht dat de daling zal versnellen naar een gemiddelde van -2,4 procent per jaar tot en met 2021, om uit te komen op 5,45 miljoen.

Bij digitale telefonie groeide kabel met 3.000 aansluitingen in het kwartaal naar 2,656 miljoen, maar dit was niet genoeg om de daling bij DSL en glasvezel te compenseren. DSL VoIP daalde met 1,8 procent naar 2,038 miljoen en glasvezel VoIP verloor 2,1 procent in het derde kwartaal.

De Nederlandse vaste telefonieomzet groeide in het derde kwartaal van 2017 met 1 miljoen euro naar 254 miljoen euro. Deze omzetgroei komt voor rekening van KPN. Dat besloot per 1 juli 2017 toch weer een maandelijks bedrag in rekening te brengen voor vaste telefonie als optie bij een breedbandverbinding, terwijl de prijzen voor PSTN-lijnen ook fors verhoogd werden. Ondanks de kleine opleving verwacht Telecompaper dat de vaste telefonie-omzet in 2017 daalt met 7,5 procent.

“Voor de komende jaren verwachten we een vergelijkbare trend,” aldus Kamiel Albrecht, Telecompaper-analist en samensteller van het rapport: “Een daling in het aantal vaste telefonielijnen, waarbij VoIP-telefonie zal blijven dalen net zoals traditionele telefonie al jaren doet.“

Telecompaper voorziet verder dat de trends van omzet- en volumedaling doorzetten in de komende jaren, waarbij de omzet procentueel sneller daalt dan het aantal aansluitingen. Dat betekent een gemiddelde daling per jaar voor de periode 2017 tot en met 2021 van 6,1 procent voor de omzet.

Bron: www.telecompaper.com