West-Europese tabletmarkt lijkt te stabiliseren, aldus IDC

Volgens marktonderzoeksbureau IDC werden er in het tweede kwartaal van 2017 7 miljoen tablets verscheept in West-Europa. Dat is nog maar een half procent minder dan in het tweede kwartaal van 2106.

Dat rechtvaardigt de conclusie van IDC, dat de vrije val van de tablet-markt voor consumenten achter de rug is. De stabilisering is mede het gevolg van hogere verkopen van iPads en het economisch herstel in diverse landen. De meer op de zakelijke markt gerichte detachables groeiden in volume met 1 procent jaar-op-jaar, slate tablets daalden in de periode met slechts 1 procent.tabletIn het zakelijke segment als totaal was sprake van een jaar-op-jaar groei van 2,8 procent, met name door de groei van op iOS (+29,3%)- en Android (+34,9%)-gebaseerde detachable tablets. IDC stelt dat detachables de afgelopen periode beter presteerden als vervanging voor laptops en notebooks, versus hybride notebooks waarvan het toetsenbord bijvoorbeeld weggedraaid kan worden om een tabletfunctie te krijgen.

Top 5 fabrikanten

Op plaats 1 staat Apple met een marktaandeel van 27 procent en een volumegroei van 12 procent, dankzij de release van de nieuwe iPad en iPad Pro.
Samsung bekleedt de tweede plek met 23,4 procent marktaandeel en een groei jaar-op-jaar van 8,6 procent. Dit was vooral te danken aan de lancering van de Galaxy Tab S2 en de nieuwe Galaxy Book detachable. Qua volume ware slate tablets het grootst.
Op de derde plaats staat Lenovo, dat met 1,2 procentpunten naar 8,9 procent marktaandeel groeide. Deze groei werd gedreven door sterke volumes van Android-gebaseerde slate tablets, vooral in het mkb-segment.
Amazon is terug te vinden op de vierde plaats met zijn vernieuwde portfolio van slate tablets, met een marktaandeel van 4,4 procent. De groei uit eerdere kwartalen is er echter uit, met ditmaal een daling in volume jaar-op-jaar van 11,1 procent.
De top-5 wordt besloten met Huawei, dat een volumegroei van 23,5 procent wist te realiseren met een marktaandeel van 3,9 procent. Daarbij steunde het vooral op tablets met cellulaire functie (voor mobiel breedband).

Bron: Telecompaper