Verkoop smartphones stijgt komende jaren met 3,8 procent per jaar

Volgens marktonderzoeksbureau IDC zal het aantal wereldwijd verscheepte smartphones dit jaar stijgen met 4,2 procent, in 2018 zal dat percentage 4,4 procent zijn. In de periode 2016 tot 2021 wordt een gemiddelde jaarlijkse groei van 3,8 procent verwacht. In de komende jaren betekent dat een toename in aantallen van 1,53 miljard in 2017 naar 1,77 miljard in 2021.

IDC verwacht de komende jaren geen sterke veranderingen op het gebied van mobiele besturingssystemen. Android zal goed zijn voor ongeveer 85 procent aandeel, terwijl Apple het resterende marktaandeel voor zich opeist. De vooruitzichten voor Windows smartphones OS zijn minimaal. Het marktaandeel van Android zal geleidelijk dalen, maar de afzet blijft op peil, mede dankzij nieuwe gebruikersmogelijkheden als augmented en virtual reality.

Voor Apple was 2016 het eerste jaar dat er minder iPhones verscheept werden dan in het voorgaande jaar: 7 procent minder in vergelijking met 2015. De gemiddelde groei van het aantal verscheepte smartphones in 2016 was niet in alle segmenten gelijk. Bij phablets was de groei 49 procent in volume ten opzichte van 2015. Zowel in opkomende als in volwassen markten stappen steeds meer mensen over op dergelijke grote smartphones met een display van 5,5 inch of groter.

De komende jaren zullen phablets de meeste stimulans leveren aan de smartphone-markt. Het totaal aantal te verschepen phablets zal in 2021 zijn gegroeid tot 680 miljoen stuks, een gemiddelde jaarlijkse groei tussen 2016 en 2021 van 9,2 procent. De groei van kleinere smartphones zal naar verwachting 1,1 procent bedragen.

De belangrijkste groeimarkten voor Android blijven het Midden-Oosten en Afrika, Centraal- en Oost-Europa en Asia-Pacific exclusief Japan. De gemiddelde verkoopprijs voor Android-smartphones in deze markten lag tussen de 150 en 200 dollar. In meer volwassen markten zoals Noord-Amerika en West-Europa ligt de gemiddelde verkoopprijs tot twee maal zo hoog, een belangrijke reden waarom veel OEM-vendors van Android-smartphones hun topmodellen eerst hier lanceren. IDC verwacht verder dat met het dalen van de kosten voor grotere beeldschermen het aandeel van displays van 5-inch en meer het aantal verscheepte Android-devices zal stijgen van 75 procent in 2016 tot 91 procent in 2021.

Apple blijft ongeveer de helft van zijn iPhone-volume halen uit Noord-Amerika en West-Europa. Asia-Pacific (exclusief Japan) wordt ook steeds belangrijker door de stijgende vraag vanuit China. Deze regio is nu al goed voor 30 procent van het aantal verscheepte iPhones, en dat groeit naar 36 procent in 2021.

Het aandeel Windows Phone blijft maar dalen nu een toenemend aantal OEM’s niet langer toestellen voor dit OS produceert. Voor 2017 verwacht IDC daarom een daling ten opzichte van 2015 van 69,5 procent, naar nog maar 1,8 miljoen stuks. Het is niet duidelijk welke koers Microsoft vaart om OEM’s alsnog te overtuigen weer met Windows Phone-smartphones op de markt te komen of dat het bedrijf zelf weer met Windows Phones gaat komen. Zonder hernieuwde focus ziet IDC geen toekomst meer voor het Windows Phone OS.

Bron: Telecompaper | Meer informatie: www.idc.com