IDC: ‘Phablets verkoop gaat die van gewone smartphones vanaf 2019 overtreffen’

Volgens de jongste forecast van de IDC Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker zal de totale markt voor smartphones jaarlijks gestaag blijven groeien, van 1,5 miljard stuks in 2017 tot 1,77 miljard stuks in 2021. Daarbij zullen phablets (smartphones met een schermgrootte van 5,5 inch of meer) veel sneller groeien dan de markt en stijgen van 611 mijoen stuks in 2017 tot 1 miljard stuks in 2021, een gemiddelde stijging met 18,1 procent op jaarbasis. In diezelfde periode is de gemiddelde totale marktgroei ‘slechts’ 3 procent en is de daling in smartphones met kleinere schermen gemiddeld 7,4 procent.

De marktgroei wordt grotendeels gedreven door Android phablets en IDC verwacht dat dat ook de komende jaren het geval zal zijn. Samsung heeft maar kort kunnen profiteren van zijn voorsprong in de phablet markt, omdat andere OEM’s – waaronder veel Chinese makers – de phablet snel als mainstream product, en zelfs als low-end product, beschikbaar hebben gemaakt. Dat heeft ertoe geleid dat China goed was voor 50 procent van het totaal aantal verscheepte phablers van 437,4 miljoen in 2016. IDC verwacht dat China ook de komende jaren de grootste groeimarkt zal zijn met een gemiddelde jaargroei van 12,6 procent.

“In 2012 maakten phablets net aan 1 procent van de totale aantallen smartphones uit, en nu naderen ze al de 50 procent,” aldus Ryan Reith, program vice president bij IDC’s Worldwide Quarterly Mobile Device Trackers. “De snelle adoptie van randloze modellen zorgt voor een kleinere totaalafmeting en een toename in schermgrootte in vergelijking met oudere generaties smartphones. Consumenten kijken steeds meer video, gamen vaker, zijn intensiever bezig met social media en andere zwaardere applicaties, waarbij de schermgrootte een steeds belangrijkere factor worden bij de toestelkeuze.”

Ook Apple heeft een forse beweging richting de phabletmarkt gemaakt en IDC verwacht dat de iPhone Plus- en X-modellen dit jaar al goed zullen zijn voor 41,2 procent van Apple’s totale volume, en volgend jaar voor 50 procent of meer. Als de recente geruchten over nieuwe modellen met nog grotere schermen in 2018 waar blijken te zijn dan groeit dat percentage als aandeel in het totaal aantal verscheepte smartpones nog verder.

Android smartphones hebben nu een marktaandeel van 85 procent en volgens IDC blijft dat aantal de komende jaren redelijk stabiel. Wat wel verandert is het vendor-landschap, waarin gevestigde partijen steeds meer last krijgen van nieuwkomers die druk op de prijzen zetten en nieuwe go-to-market strategieën toepassen.

Het marktaandeel van iOS is sinds de recente lancering van de Apple iPhone 8/8+ en X weer op de weg naar boven. Na een daling met 7 procent in het aantal verscheepte iPhones in 2016, verwacht IDC voor dit jaar weer een plus van 2,4 procent en een doorstijging naar 8,1 procent in 2018. Voor de jaren daarna calculeert IDC een gemiddelde jaargroei met 3,1 procent over de komende vijf jaar.

Meer informatie: www.idc.com