Wereldwijde investeringen in ICT naar 2,4 biljoen dollar in 2017

De rekenmeesters van marktonderzoeksbureau IDC hebben becijferd dat dit jaar wereldwijd 2,4 biljoen dollar (2,25 biljoen euro) zal worden besteed aan technologieproducten. Iets minder dan de helft van dit bedrag wordt besteed door de grote multinationals.

Voor de berekeningen telt IDC software, hardware en dienstenuitgaven bij elkaar; ruim 20 procent ervan komt voor rekening van consumenten, waarbij de focus verschuift van hardware naar software voor security, content management, en file sharing. In de consumentenhoek zal de gemiddelde jaargroei op krap 0,3 procent uitkomen.

Grote bedrijven zullen het meest uitgeven aan nieuwe ICT: meer dan 45 procent van de wereldwijde uitgaven komt voor rekening van bedrijven met meer dan 1.000 werknemenrs. Een kwart van de uitgaven komt van bedrijven met minder dan 10 medewerkers. In de zakelijke markt is de jaar-op-jaargroei 4,3 procent.

Bedrijven in de financiële dienstverlening en maakindustrie zullen 30 procent van de investeringen voor hun rekening nemen; ze maken een inhaalslag om zichzelf aan te passen aan het tijdperk van cloud en mobile. Professionele diensten en de gezondheidszorg laten de grootste uitgavenversnelling zien met respectievelijk 5,4 en 5,3 procent CAGR.

Noord-Amerika blijft voorop lopen als grootste ‘IT-spender’, alleen de VS al is goed voor 920 miljard. West-Europa neemt iets meer dan 20 procent van de investeringen voor zijn rekening, net voor Azië (zonder Japan) dat goed is voor net iets minder dan 20 procent van het totaal. Het groeipercentage voor Latijns-Amerika komt op 5,3 procent, tegenover 4 procentpunt voor Azië (zonder Japan) en de VS.

Een interessante conclusie is ook, dat tegen 2020 de investeringen in software die in hardware zullen overtreffen omdat de transformatie naar de cloud de vraag naar telkens weer nieuwe hardware zal afremmen.

Meer informatie: www.idc.com