IDC: servermarkt blijft flink groeien

Marktonderzoeksbureau IDC heeft berekend dat de omzet in wereldwijde servermarkt in het eerste kwartaal van 2018 met 38,6 procent is gegroeid tot 18,8 miljard dollar. Het aantal verscheepte servers steeg met 20,7 procent op jaarbasis naar 2,7 miljoen stuks.

De totale servermarkt liet voor het derde kwartaal op rij een groei met dubbele cijfers zien en bereikte dit kwartaal de hoogst gemeten omzet ooit. De grote vraag naar servers wordt gestuwd door een marktbrede vernieuwingscyclus, een sterke vraag vanuit cloudserviceproviders, een toenemend gebruik van servers als de belangrijkste bouwstenen voor software gedefinieerde infrastructuur, een brede vraag naar nieuwere CPU’s zoals het Xeon platform van Intel, en groeiende implementaties van workloads van next-generation software en services.

De gemiddelde verkoopprijzen (ASP’s) stegen gedurende het kwartaal als gevolg van rijker samengestelde configuraties en hogere componentkosten. De hogere ASP’s droegen ook bij aan de omzetgroei.

De opbrengsten in het volumesegment stegen met 41,3 procent naar 15,9 miljard dollar; de omzet in het middensegment pluste met 31 procent en kwam uit op 1,7 miljard dollar. High-end systemen groeiden met 20,1 procent en waren goed voor een omzet van 1,2 miljard dollar.

Dell Inc. en HPE/New H3C Group stonden aan de top in de wereldwijde servermarkt, met een marktaandeel van respectievelijk 19,1 en 18,6 procent. Dell was het snelstgroeiende servermerk in de top 5 van fabrikanten, met een omzetstijging van 50,6 procent jaar op jaar tot 3,6 miljard dollar. De omzet van HPE/New H3C Group steeg jaar op jaar met 22,6 procent en bedroeg 3,5 miljard dollar in het kwartaal. Lenovo, IBM en Cisco ontliepen elkaar niet veel in de strijd om de derde plaats in de markt met marktaandelen van respectievelijk 5,8, 5,3 en 5,2 procent. De gezamenlijke ODM leveranciers zagen hun omzet 57,1 procent (jaar-op-jaar) stijgen naar 4,6 miljard dollar.

Meer informatie: www.idc.com