HPE blijft marktleider high-end servermarktVolgens marktonderzoeksbureau IDC nam de omzet in het segment voor high-end servers voor HPC-toepassingen in het derde kwartaal van 2016 toe; de markt als geheel vertoonde een lichte krimp.

HPC servers waren goed voor 2,8 miljard dollar omzet, een plus van 3,9 procent; daartegenover stond een gemiddelde daling van de markt met 7 procent naar 12,5 miljard dollar.

idc_q3_2016_hpc_server_vendor_shares

Volgens Earl Joseph, IDC’s program Vice President voor Technical Computing, deden hoger geprijsde systemen het goed met een groei van ruim 22 procent op jaarbasis. De omzet in goedkopere systemen kromp, maar volgens IDC zal de dip in HPC afdelings- en werkgroepservers van tijdelijke aard zijn.

HPE was de best presterende fabrikant met een marktaandeel van 35,8 procent in de totale HPC-servermarkt en 37 procent in de categorie supercomputers. Dell bekleedde de tweede plaats met respectievelijk 18,5 en 13,3 procent. Op de derde plaats kwam Lenovo met 8,6 en 8,1 procent. Fujitsu’s marktaandeel kwam op 7 procent in de supercomputer categorie.

Overige fabrikanten waren samen goed voor een marktaandeel van 22,1 procent van de totale HPC servermarkt en 21,5 procent in het supercomputer segment. De markttrend in algemene zin is positief, over de eerste negen maanden van 2016 groeide de omzet met 3,4 procent naar 8,1 miljard dollar wereldwijd.

Bron: IDC