Gartner meldt lichte stijging in aantal verscheepte pc’s

Volgens marktonderzoeker Gartner is het aantal verscheepte pc’s wereldwijd met 1,5 procent toegenomen in het tweede kwartaal van 2019, na twee opeenvolgende kwartalen van daling. Met name verversing naar Windows 10 was aanjager voor de groeiende vraag in de zakelijke markt.

In totaal werden 63 miljoen stuks verscheept in het kwartaal, 1 miljoen meer dan in het vergelijkbare kwartaal in 2018.
“De groei bij desktop pc’s was behoorlijk en compenseerde de terugloop in het aantal verscheepte mobiele toestellen,” aldus Mikako Kitagawa, senior analist bij Gartner.
“Ook zijn er tekenen dat de tekorten aan Intel CPU’s – die de afgelopen anderhalf jaar de marktgroei drukten – teruglopen. Deze tekorten troffen vooral de kleine en middelgrote fabrikanten, terwijl de grote vendoren profiteerden en bleven groeien door marktaandeel af te snoepen van de kleinere fabrikanten die onvoldoende CPU’s konden bemachtigen.”

Het aanhoudende handelsconflict tussen de VS en China schept de nodige onzekerheid over de korte termijn vooruitzichten voor de vraag naar pc’s. “Vooralsnog had het handelsconflict geen nadelige gevolgen voor de pc markt, maar wanneer er importheffingen worden ingevoerd is dat een heel ander verhaal. De meeste laptops en tablets worden momenteel geproduceerd in China en de prijs voor deze apparatuur zou door de heffingen met name in de VS wel eens fors omhoog kunnen gaan als fabrikanten die niet snel kunnen of willen compenseren,” aldus Kitagawa.

Schaalgrootte

De top-3 fabrikanten – Lenovo, HP Inc. en Dell — waren in Q2 goed voor 64,1 procent van het totaal aantal verscheepte pc’s, ruim 3 procent meer dan in Q2-2018. De top-3 wist te profiteren van hun schaalgrootte en hun marktaandeel te vergroten.

1) Lenovo – 15.774 stuks, 25 procent
2) HP Inc. – 13.992 stuks, 22,2 procent
3) Dell – 10.654 stuks, 16,9 procent
4) Apple – 3.711 stuks, 5,9 procent
5) Acer – 3.395 stuks, 5,4 procent
6) ASUS – 3.100 stuks, 4,9 procent

In de EMEA-regio was de groei in de pc markt 1,7 procent. De zakelijke vraag bleef sterk doordat bedrijven en overeidsinstellingen hun Windows 7 park verversen met Windows 10 machines. De consumentenvraag bleef zeer zwak omdat doorsnee gebruikers – behalve gamers en high-end mobiele gebruikers – tevreden zijn met hun huidige pc’s. Dat leidt tot langere pc lifecycles en heeft een zeer negatieve impact op de resultaten van middelgrote fabrikanten die zich richten op het consumentensegment van de markt.

Meer informatie: www.gartner.com