Toshiba moet Western Digital inzage geven in assets joint-venture

Western Digital heeft weer een ronde gewonnen in het juridische gevecht met Toshiba met als inzet de verplichting naar Toshiba om informatie te verstrekken over de verkoop van de geheugenchip-tak aan WD of een consortium waarvan ook joint-venture partner SanDisk deel uitmaakt. Het Californische Hooggerechtshof in San Francisco heeft WD-dochter SanDisk toestemming verleend om bepaalde informatie die in databases van Toshiba zit, in te zien.

Toshiba is al geruime tijd bezig om zijn Memory Business van de hand te doen om een dringend nodige herkapitalisatie te realiseren nadat het bedrijf een enorme strop heeft geleden bij de bouw van een kerncentrales in de VS. De Memory Business-unit is juridisch eigenaar van het belang van Toshiba in een aantal flashgeheugen joint-ventures, samen met WDC. Volgens Toshiba mag het zijn belangen in die joint ventures verkopen zonder instemming van WDC. WDC betwist dit standpunt.

WDC zei in een verklaring ‘in constructieve dialoog te blijven met Toshiba en diens aandeelhouders, en te willen blijven zoeken naar een oplossing die het best is voor alle partijen.’

Toshiba reageerde op de uitspraak met te verklaren dat het bedrijf ‘zich bewust is van de uitspraak van de rechter, maar dat het niet verwacht dat de lopende rechtszaken met Western Digital en SanDisk het bedrijf verhinderen om verder te gaan met de uitvoering van haar businessplannen.’

Inmiddels heeft het juridisch geharrewar tot gevolg dat de gesprekken tussen Toshiba en het biedingsconsortium, waarin wel Bain Capital, maar niet WDC zijn vertegenwoordigd, in een impasse zijn geraakt. Toshiba wilde graag geld zien van het consortium voordat de rechtszaken met WDC zouden zijn afgesloten. Bain Capital wil echter wel wachten op de afloop, maar dat is waarschijnlijk (veel) later dan dat Toshiba het geld moet hebben om te voorkomen dat de notering van het aandeel op de Tokyo Stock Exchange wordt opgeschort. Om die reden heeft Toshiba de gesprekken met Foxconn, en ook met WDC, hervat. Het gaat in deze zaak om enorme bedragen, potentieel zeer tijdrovende juridische discussies, maar ook het halen van een deadline in 2018 om de beursnotering niet te verliezen. Toshiba heeft meer geld nodig dan wat WDC, dat nog bezig is de overname van SanDisk af te betalen, kan ophoesten, dus is er een flink staaltje zakelijke stuurmanskunst vereist om uit de problemen te raken.

Bron: The Register