Europese Commissie legt Qualcomm boete op van bijna 1 miljard euro voor misbruik marktpositie

De Europese Commissie heeft de Amerikaanse chipfabrikant Qualcomm een boete van ruim 997 miljoen euro opgelegd voor het maken van concurrentievervalsende afspraken met Apple. De hoogte van de boete is gelijk aan 4,9 procent van de omzet van Qualcomm in 2017, zo maakte de commissie vandaag bekend. Er staat nog wel beroep open tegen de beslissing.

Volgens de commissie heeft Qualconmm tegen betaling exclusief chips voor modems in iPhones en iPads aan Apple geleverd en daardoor zijn dominante marktpositie misbruikt. De fabrikant sloot concurrenten meer dan vijf jaar lang uit op de markt voor bepaalde chipsets, zo zei EU-commissaris Margrethe Vestager voor Mededinging in een verklaring.Het bedrijf betaalde miljarden aan Apple, één van de belangrijkste klanten, om te voorkomen dat Apple chipsets van andere fabrikanten zou kopen. De afspraak zou in 2011 zijn gemaakt en in 2013 werd de overeenkomst verlengd tot en met eind 2016.

“Dit betekent dat geen enkele concurrent in staat was om op deze markt met Qualcomm te concurreren, ongeacht hoe goed hun producten waren”, stelt Vestager. “Het gedrag van Qualcomm ontnam consumenten en andere bedrijven een grotere keuzemogelijkheid en innovatie.”

Een dominante marktpositie is volgens EU-regels niet verboden, maar dominante bedrijven hebben volgens de Europese Commissie wel ‘een speciale verantwoordelijkheid’ om hun sterke marktpositie niet te misbruiken door concurrentie in te perken.

Uit interne documenten blijkt volgens de Europese Commissie dat Apple serieus heeft overwogen om over te stappen op chipsets van Intel. De afspraak met Qualcomm was een belangrijke reden voor het bedrijf om hiervan af te zien. Toen de overeenkomst in september 2016 afliep en de kosten van een overstap lager waren geworden, stapte Apple wel deels over op chipsets van Intel.

Qualcomm is veruit de grootste fabrikant van chips die worden gebruikt om smartphones en tablets met 4G-netwerken te verbinden. Qualcomm had in de periode van 2011 tot en met 2016 een marktaandeel van meer dan 90 procent. Vanwege hoge kosten voor onderzoek en ontwikkeling is het voor concurrenten zeer moeilijk om deze markt te betreden. Met name Intel wil daarin een sterkere positie opbouwen.

Bron: ANP