Beleidsregel ACM voor aangeven internetsnelheden

Telecomtoezichthouder ACM heeft een beleidsregel vastgesteld voor aanbieders van internetdiensten. Per 1 januari 2018 moeten zij verplicht aangeven wat de mini- en maximale down- en uploadsnelheden op hun vaste en/of mobiele netwerken zijn.

Volgens de telecomtoezichthouder moeten aanbieders van internetdiensten  in het  kader van de wetgeving rondom netneutraliteit zowel voor consumenten als zakelijke eindgebruikers aangeven wat de mini- en maximale up- en download internetsnelheden zijn. Het gaat hierbij om verschillende snelheden. Ten eerste zijn dit de minimale download- en uploadsnelheid op vaste netwerken, ten tweede de normaliter beschikbare download- en uploadsnelheid op vaste netwerken, ten derde de maximale download- en uploadsnelheid op vaste netwerken en, tot slot, de geraamde maximale download- en uploadsnelheid op mobiele netwerken. De ACM stelt verder dat vaste en mobiele internetaanbieders in Nederland niet mogen adverteren met internetsnelheden die de binnen hun netwerken haalbare maximum snelheid overtreffen.

Ingang

De ingang van deze beleidsmaatregel van de ACM is voor nieuwe af te sluiten contracten voor consumenten en zakelijke eindgebruikers op  1 januari 2018. Per 1 maart 2018 moet dit ook aan de bestaande contracten zijn aangepast in de contractvoorwaarden.

Bron: ACM