Slimme fietsen en auto’s kunnen straks zelf betalingen doen

Steeds meer fietsen zijn verbonden met internet. Handig om een gestolen fiets terug te vinden of een melding te ontvangen bij sabotage of noodzakelijk onderhoud. De bedrijven FINN en Conneqtech gaan een stap verder: de ‘slimme’  fiets kan binnenkort zelfstandig betalingen verrichten. 

De startup FINN is een fintech-initiatief van ING. Het bedrijf maakt autonome betalingen tussen apparaten mogelijk. Denk aan een auto die zelf betaalt voor de wasstraat of het koffieapparaat dat nieuwe bonen bestelt en afrekent als dat nodig is. Het bedrijf ontwikkelt software waarmee IoT-apparaten via bijvoorbeeld iDeal autonoom betalingen kunnen doen.

FINN is een samenwerking aangegaan met Conneqtech, dat oplossing levert voor ‘connected’ fietsen. Conneqtech levert hardware, IoT-platform en gepersonaliseerde app voor fabrikanten, dealers en gebruikers. Dankzij de samenwerking met FINN wordt daar nu software aan toegevoegd waarmee fietsen zelf autonome betalingen doen.

Hierdoor kunnen ‘connected fietsen’ niet langer alleen op afstand monitoren. Ze zijn ook in staat zelf betalingen te verrichten. Dat kan zijn op basis van gebruik, maar ook na een onderhoudsbeurt of bij installatie van nieuwe features. In een persbericht schrijven de bedrijven dat dit extra omzetkansen biedt voor fietsfabrikanten.

De fabrikanten kunnen vanaf nu gaan verdienen aan het gebruik van hun fietsen. Denk aan het verhuren van fietsen aan bedrijven of consumenten. In plaats van een vast dagtarief, wordt er een bedrag gerekend voor het aantal minuten, uren of kilometers dat de fiets gebruikt is. Een dergelijk ‘pay per use-model’ wordt door FINN al aangeboden in de (zakelijke)verhuur van gereedschap.