CovidAlarm houdt toezicht op de 1,5-metersamenleving

Op verschillende plekken in het land wordt gewerkt aan oplossingen voor de 1,5-metersamenleving. Zo ontwikkelden drie ondernemers uit Arnhem CovidAlarm. Dit apparaatje slaat alarm als iemand binnen 1,5 meter komt. 

De ondernemers zien in eerste instantie vooral een markt op bouwplaatsen en in verzorgingstehuizen. Werknemers kunnen het apparaatje om hun nek dragen. Het meet continu of andere medewerkers voldoende afstand houden. Zodra er sprake is van minder dan 1,5 meter afstand klinkt er een alarm. In de toekomst zouden ook evenementen en sportwedstrijden moeten kunnen profiteren van CovidAlarm.

De ondernemers willen het apparaat zo snel mogelijk in productie nemen en voor minder dan 100 euro te koop aanbieden. CovidAlarm meet de afstand tot anderen met de Ultra Wideband-technologie. Volgens de initiatiefnemers is dat beter dan Bluetooth, dat een foutmarge heeft van enkele meters.

Er wordt nog gewerkt aan technologie om meerdere CovidAlarms te ‘pairen’. Door meerdere apparaten aan elkaar te koppelen kan bijvoorbeeld een familie tijdens een voetbalwedstrijd binnen 1,5 meter afstand van elkaar blijven. Pas als er iemand anders te dichtbij komt klinkt er alarm.

Omroep Gelderland maakte onderstaand verslag over CovidAlarm.