Nederlander heeft weinig vertrouwen in zelfrijdende auto

Negen op de tien Nederlanders voelt niets voor een volledig zelfrijdende auto. Gebrek aan vertrouwen en de wens om controle te houden zijn de belangrijkste redenen hiervoor. Dit blijkt uit de Smart Car Monitor, een onderzoek van Multiscope onder ruim 6.000 Nederlanders.

Nederlanders geven de controle over hun auto niet graag uit handen. Het merendeel voelt zich alleen op het gemak in een auto zonder assistentie (16 procent) of met beperkte assistentie (38 procent) zoals cruise control. Dit komt neer op 7,5 miljoen Nederlanders. Slechts één op de tien Nederlanders (9 procent) voelt zich op het gemak bij een volledig zelfrijdende auto. Deze laatste groep bestaat vaker uit mannen (13 procent) en 18- tot 49-jarigen (12 procent) dan uit vrouwen (5 procent) en 50-plussers (7 procent).

Bijna twee op de vijf (38 procent) Nederlanders denken dat zelfrijdende auto’s nooit de norm zullen worden. Deze groep bestaat vaker uit vrouwen (44 procent) en 50-plussers (45 procent) dan uit mannen (33 procent) en 18- tot 49-jarigen (32 procent). Slechts 31 procent denkt dat de zelfrijdende auto binnen 15 jaar gemeengoed is. Een kleine groep (5 procent) denkt dat dit binnen 5 jaar al realiteit is. Gemiddeld genomen denken we dat het nog wel 20 jaar duurt.

Nieuwe technologie zorgt voor kansen voor potentiële toetreders op de automarkt. Ongeveer één op de drie Nederlanders (36 procent) zou een volledig zelfrijdende auto overwegen van een technologiebedrijf. Dit zijn bijna 5 miljoen Nederlanders. Deze groep bestaat voornamelijk uit 18- tot 34-jarigen en mannen. De populairste merken zijn Apple (14 procent), Daimler / Bosch (14 procent) en Samsung (13 procent). Zelfrijdende auto’s van Sony (8 procent), Google (7 procent), Lightyear One (5 procent) en Uber (3 procent) worden minder vaak overwogen.