Imec introduceert zuinige chip voor zelfdenkende radarsystemen in drones en auto’s

Het Belgische innovatiecentrum Imec introduceert een chip die radarsignalen verwerkt op vergelijkbare wijze als neuronen. De nieuwe chip verbruikt tot honderd keer minder energie en reageert tien maal sneller. 

De werking van de chip wordt omschreven als een ‘spiking recurrent neuraal netwerk’. De technologie is geënt op principes uit de neurobiologie: het bootst de manier na waarop neuronen werken. De chip is geschikt voor de verwerking van tal van signalen (spraak, sonar, lidar et cetera), maar de onderzoekers zijn vooral geïnteresseerd in de toepassing bij radarsystemen van drones.

Er bestaan al langer radarsystemen die werken met neurale netwerktechnologie. Ze zijn onder meer te vinden in auto’s om botsingen te vermijden. Met behulp van artificiële intelligentie wordt de data geanalyseerd. Deze systemen verbruiken vrij veel energie waardoor ze niet geschikt zijn voor het gebruik in drones. Ook is de huidige generatie artificiële neurale netwerken vrij traag.

Een chip die gebruik maakt van spiking neurale netwerken doet het op die vlakken een stuk beter. Volgens Imec breekt hiermee een nieuw tijdperk aan voor artificiële intelligentie (AI). De chip is niet alleen zuiniger en sneller, maar gebruikt ook feedback loops. Daardoor kan het eerdere informatie hergebruiken om nieuwe beslissingen te nemen.

Imec’s nieuwe chip werd in eerste instantie ontworpen om de herkenning van spraakcommando’s en de classificatie van ECG-signalen te ondersteunen op IoT en draagbare apparaten met een beperkte batterijcapaciteit. Dankzij zijn generieke architectuur, gebaseerd op een volledig nieuw én digitaal hardware-ontwerp, kan de chip echter makkelijk worden aangepast om ook andere data te verwerken (zoals sonar-, radar- en lidargegevens).