Magnetische velden van elektrische apparaten kunnen IoT-sensoren voeden

Kleine magnetische velden van lampen en elektrische apparaten kunnen IoT-sensoren voorzien van elektriciteit. Wetenschappers van de Amerikaanse Penn State Universiteit hebben hiervoor apparatuur ontwikkeld.

Magnetische velden zijn een gratis bron van energie die overal aanwezig is, in onder meer huizen, kantoren en auto’s. Het blijkt mogelijk om deze velden om te zetten in voldoende energie om IoT-sensoren te voorzien van elektriciteit.

De technologie is interessant voor smart buildings met sensoren die allerlei zaken meten zoals temperatuur, bezettingsgraad en stroomverbruik, meldt E&T. De wetenschappers merken op dat kantoorgebouwen veel energie verbruiken. Sensoren kunnen zorgen voor een veel lagere energierekening. De verwarming kan bijvoorbeeld automatisch omlaag als sensoren opmerken dat er niemand aanwezig is.

De sensoren verbruiken relatief weinig stroom en kunnen gratis worden gevoed dankzij een klein plat apparaatje dat in de buurt van lampen, apparaten of energiekabels wordt geplaatst. Zo levert het plaatsen bij een mini-kachel al gauw genoeg stroom op voor 180 LED’s.

Een ander team van dezelfde universiteit liet onlangs zien dat zonnecellen binnenshuis ook gebruikt kunnen worden om energie op te vangen voor IoT-apparaten.