Nederlands satellietbedrijf haalt miljoenen op voor verduurzaming landbouw

Het Nederlandse bedrijf VanderSat heeft een investering van enkele miljoenen opgehaald. VanderSat ontwikkelt technologie om via de satelliet te meten waar en hoeveel water er in de grond zit. De technologie kan een belangrijke rol spelen bij het bestrijden van voedsel- en watertekort. 

Met de geldinjectie kan VanderSat verder werken aan technologie om steeds meer hectares landbouwgrond te verduurzamen. Nu al wordt er data verzameld over 100 miljoen hectare wereldwijd. Voor landbouwers is schade aan gewassen een groot probleem. In 80 procent van de gevallen heeft dit te maken met water.

Door precieze data in te zamelen over water, kan landbouwgrond beter worden benut met als resultaat betere opbrengsten van gewassen. Hiervoor is nauwkeurige data belangrijk. De data wordt gebruikt door grote agrarische bedrijven, maar ook door verzekeraars die risico’s van schades willen berekenen.

Door de techniek kunnen ook onverzekerde boeren, bijvoorbeeld in afgelegen gebieden, bereikt worden en hebben zij meer financiële zekerheid. Wereldspelers als Climate Corp, BASF, AXA en Swiss Re baseren beslissingen over tientallen miljoenen euro’s op basis van data van het bedrijf uit Haarlem.

Naast de technologie heeft VanderSat 20 jaar aan wetenschappelijk onderzoek in huis waardoor het bedrijf ieder stukje van de aarde met een resolutie van 100 bij 100 meter in kaart kan brengen. Dit werkt met zogenaamde passieve microgolven, een technologie die de natuurlijke uitstraling van de aarde meet.

Social Impact Ventures heeft een onbekend geldbedrag geïnvesteerd in het bedrijf. Het doel is om op 1 miljard hectare impact te maken, van de 7 miljard hectare landbouwgrond wereldwijd. Naast de agrarische sector en verzekeringen werkt VanderSat ook nauw samen met partijen die opereren op het gebied van water en wetenschap.