Vlaamse start-up FibriCheck ontwikkelt hartritmemeter voor smartwatches

De Vlaamse start-up FibriCheck werkt aan een app om het hartritme tijdens het slapen te meten via smartwatches. De app werkt met ieder merk smartwatch en kan moeilijk op te sporen hartritmestoornissen vaststellen.

FibriCheck heeft al enige tijd een app voor iOS en Android om het hartritme te meten met behulp van de camera in smartphones. De nieuwe app is bedoeld voor smartwatches. Je kunt er op een eenvoudige manier voorkamerfibrillatie mee opsporen. Dit is de meest voorkomende hartritmestoornis en is verantwoordelijk voor 25 procent van de beroertes.

Als fabrikanten de app inbouwen in een smartwatch kan ‘s nachts iedere vijf minuten automatisch het hartritme worden gemeten.  Bij het wakker worden, heb je onmiddellijk alle diagnostische inzichten. Waar nodig kun je de gegevens overhandigen aan een arts voor een behandeling.

Tot nog toe kan voorkamerfibrillatie alleen worden opgespoord met dure onderzoeken in klinische omgevingen. Daardoor laten weinig mensen zich testen. Toch krijgt 1 op de 4 mensen boven de 40 jaar te maken met voorkamerfibrillatie. Vanaf die leeftijd is het verstandig regelmatig je hartritme te meten, laat FibriCheck weten.

FibriCheck heeft een medisch CE- en FDA-certificaat op zak en kan in iedere smartwatch met PPG-sensoren worden geïntegreerd. Volgens het bedrijf vormt het een kans voor fabrikanten van smartwatches om hun productaanbod uit te breiden.

De nieuwe FibriCheck-app zit momenteel in de laatste fase van gebruikerstests en wordt in het najaar van 2020 opengesteld voor fabrikanten van smartwatches. Eén grote smartwatch-producent zal de technologie van FibriCheck alvast integreren in haar producten. Om welk bedrijf het gaat, is niet bekend gemaakt.