NTT Docomo trekt stekker uit NB-IoT-netwerk

De Japanse telecomoperator NTT Docomo stopt al na een jaar met het NB-IoT-netwerk. Het netwerk heeft slechts een jaar gedraaid. Het bedrijf zegt zich te willen richten op een alternatief netwerk voor IoT-diensten LTE-M. 

De Japanse marktleider NTT Docomo meldt dat het niet voldoende zakelijke kansen ziet voor NB-IoT, een netwerk dat zich bij uitsteek leent voor Internet of Things (IoT)-diensten. Het bedrijf bracht het netwerk vorig jaar april in de lucht. Het telecombedrijf blijft IoT-diensten ondersteunen met het LTE-M netwerk.

In een reactie zegt een analist tegen telecoms.com dat de vraag naar NB-IoT lager is gebleken dan werd voorgespiegeld. De opbrengsten per klant zijn erg laag waardoor het niet genoeg opbrengt om het netwerk in bedrijf te houden. Of de aankondiging iets met de uitbraak van het coronavirus te maken heeft, werd niet gemeld door NTT Docomo.

Dezelfde analist speculeert dat het besluit gevolgen kan hebben voor het gebruik van NB-IoT in de rest van de wereld. De kans bestaat dat het andere operators over de streep trekt ook te stoppen met NB-IoT, wat een neerwaartse spiraal tot gevolg kan hebben.