‘Wereldwijd 19,5 miljard lagere smarthome-omzet door coronavirus’

De wereldwijde markt voor smarthomeproducten krijgt een zware klap door het coronavirus. Dat verwacht onderzoeksbureau Omdia. In 2020 zal de omzet bijna 20 miljard lager uitvallen dan aanvankelijk gedacht. 

Volgens Omdia zal de omzet in 2020 uitkomen op 101,1 miljard dollar. Eerder ging het marktbureau nog uit 120,6 miljard. Het aantal verkochte smarthome-apparaten zal uitkomen op 603,5 miljoen exemplaren. Dat zijn er 90 miljoen minder dan eerdere verwachtingen.

De smarthomemarkt bestaat uit veel verschillende soorten producten, variërend van beveiligingscamera’s tot klimaatbeheersingssystemen. Hierdoor is de smarthomemarkt veerkrachtiger dan andere, minder gediversifieerde productcategorieën, zegt Omdia. Toch zal de sector niet ontkomen aan een fors lagere groei.

Er zijn flinke regionale verschillen. De grootste tegenslag wordt verwacht in Azië, waar de omzet 7,8 miljard dollar lager uitkomt. Nu de productie in Azië weer langzaam op gang komt, kan de markt zich wel wat herstellen. In andere werelddelen is de vraag op dit moment juist een stuk lager.

Voor Amerika heeft Omdia de te verwachten omzetgroei met 10,6 procent verlaagd. De vraag naar smarthome-apparaten zal in de Verenigde Staten relatief groot blijven ondanks de crisis. Toch kan de groei nog lager uitvallen als het coronavirus zich verder verspreid of de aandelenmarkten niet herstellen, waarschuwen de onderzoekers.

De lagere omzetgroei wordt niet alleen veroorzaakt door vraaguitval, maar ook door beperkte leveringen. In China zijn verschillende producenten niet in staat om bestellingen voor bijvoorbeeld smartspeakers te leveren. Ook als dergelijke problemen aanhouden, kan de omzetgroei in 2020 verder omlaag gaan.