Nederlandse smarthomemarkt bedraagt inmiddels 2,5 miljard euro

Bij Nederlandse consumenten staat voor 2,5 miljard euro aan smarthomeproducten in huis. De markt is in 2019 gegroeid met 800 miljoen euro, een plus van 47 procent. Opvallend: het enthousiasme over smarthomes is wel iets minder groot dan vorig jaar. 

Op dit moment zijn 3,3 miljoen Nederlandse huishoudens in het bezit van één of meerdere smarthomeproducten (42 procent). Dit staat in de vierde editie van de Smart Home Monitor, een onderzoek door Multiscope onder 6.300 Nederlanders. In 2018 had 36 procent een smarthomeproduct in huis. In 2017 was dit nog maar 29 procent.

Het bezit van smarthomeproducten groeit binnen alle segmenten, waarbij de meeste huishoudens producten in de segmenten ‘verlichting & schakelaars’ en ‘energie & verwarming’ bezitten. De slimme speaker is het snelst gegroeid in de afgelopen periode.

Bezit smarthome

Mannen en 18- tot 49-jarigen zijn relatief vaker in het bezit van smarthomeproducten. Deze groep is een belangrijke voorloper in de adoptie van technologische innovaties. Een kwart van de Nederlandse consumenten (24 procent) is positief over smarthome en de mogelijkheid om bijvoorbeeld op afstand de kamertemperatuur te regelen, de wasmachine aan te zetten of boodschappen te bestellen. In 2018 was dit nog 27 procent. Consumenten zijn dus iets minder positief.

Gemak en comfort blijven de belangrijkste drijfveren, maar ook kostenbesparing speelt een rol. Consumenten die minder enthousiast zijn, geven aan dat hun huidige apparaten nog voldoen of dat men de toegevoegde waarde van een vervangend slim product (nog) niet ziet.