Atlas Copco krijgt privaat 5G-netwerk voor snellere M2M-communicatie

Atlas Copco Airtec, specialist in persluchtapparatuur, krijgt als een van de eerste bedrijven in België een privaat 5G-ready netwerk. Atlas Copco zal het netwerk gebruiken om machines sneller met elkaar te laten communiceren. Dat moet de productieprocessen verder verbeteren. 

“Het 5G-ready netwerk stelt ons in staat om machines draadloos te verbinden waardoor ze zonder vertraging met elkaar kunnen communiceren”, zegt Wouter Ceulemans, President Atlas Copco. De uitrol vindt plaats na een proefperiode in 2019. Het netwerk wordt samen met Ericsson en Orange Belgium aangelegd.

Het 5G-ready netwerk stelt Atlas Copco in staat om onder meer bewegende machines met elkaar te verbinden en de productieprocessen te versnellen. “Met 4G is de latency 30 tot 50 milliseconden voordat informatie van punt A naar punt B gestuurd wordt. Met de upgrade naar 5G hebben we een latency van 5 tot 6 milliseconden”, vertelt Ceulemans. “Als we machines met elkaar kunnen laten communiceren zonder vertraging, kunnen we onze machines zo optimaal mogelijk inzetten, wat de algemene productie ten goede komt.”

Atlas Copco in Wilrijk is specialist in perslucht. Het bedrijf, waar meer dan 800 ingenieurs werken, doet veel onderzoek naar perslucht. Ontwikkeling en productie zitten onder een dak. Volgens Ceulemans is innovatie de drijvende kracht achter Atlas Copco. “Het is dan ook logisch dat we hier op de site in Wilrijk blijven innoveren. Zo is de fabrieksshop de laatste jaren geëvolueerd naar een Smart Factory-omgeving en wordt er volop ingezet op Internet of Things. De uitrol van het 5G-ready netwerk vormt de volgende stap binnen dit proces.”