Autoriteit Persoonsgegevens geeft privacytips voor connected cars

Connected cars (en andere voertuigen) verzamelen veel persoonsgegevens over de gebruiker van het voertuig en dit kan impact hebben op de privacy van de persoon. Daarom heeft de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) een handleiding geschreven met privacytips bij connected cars.

Een voertuig weet veel over zijn inzittenden. En daarmee ook de autofabrikant en mogelijk andere partijen waarmee een autofabrikant die gegevens deelt, zoals de leasemaatschappij. Dit kan gaan om zeer gevoelige informatie. Een slechte beveiliging van die persoonsgegevens of het doorverkopen daarvan zijn risico’s waar mensen rekening mee moeten houden. Dit doorverkopen kan voor sommige organisaties waardevol zijn omdat ze hiermee een gedetailleerd profiel over iemand kunnen maken.

Tips en rechten

connected-carIn de handleiding van de Autoriteit Persoonsgegevens staat onder meer waar je op moet letten voordat je een connected voertuig koopt. Een autofabrikant, importeur of dealer is bijvoorbeeld verplicht om kopers te informeren over welke gegevens het voertuig verzamelt en opslaat. Ook biedt de handleiding een overzicht met tips en informatie over je rechten wanneer je het voertuig in gebruik neemt of weer verkoopt. Zoals de tip om alle data uit de auto te verwijderen bij verkoop om te voorkomen dat de nieuwe eigenaar toegang krijgt tot de data van de vorige.

Klachten

Autogebruikers met vragen over de persoonsgegevens die hun voertuig verzamelt, nemen eerst contact op met de fabrikant, dealer, leasemaatschappij of andere partijen betrokken bij koop, lease of huur van een auto. Bijvoorbeeld wanneer zij de over hun verzamelde gegevens willen inzien of laten verwijderen. Wanneer de betrokken partij een verzoek niet naar tevredenheid afhandelt, kan de autogebruiker een klacht of tip indienen bij de AP.

Bron: Autoriteit Persoonsgegevens