Kamervragen over honderden onveilige beveiligingscamera’s

GroenLinks en D66 hebben Kamervragen gesteld aan minister Sander Dekker over de privacyrisico’s van onveilige beveiligingscamera’s. Aanleiding vormt het KRO-NCRV programma Pointer waarin bleek dat honderden camera’s slecht beveiligd zijn. 

Het programma toonde aan dat beelden van minstens vierhonderd beveiligingscamera’s voor iedereen te bekijken zijn. De camera’s zijn met internet verbonden. De locaties van de camera’s is vaak eenvoudig te achterhalen, waardoor er een groot privacy- en inbraakrisico ontstaat. GroenLinks en D66 willen van de minister weten hoe hij wil voorkomen dat onveilige camera’s op de Nederlandse markt komen.

In het tv-programma was te zien hoe journalisten konden meekijken in de behandelkamer van een orthodontist in het noorden van het land, een fysiotherapeut in midden-Nederland, de kinderhoek van een Overijsselse bibliotheek en een villa in Het Gooi.

De beveiligingscamera’s zijn te vinden door zoekopdrachten op internet. Hackers kunnen live meekijken met de beelden van de camera’s. Aan de hand van het IP-adres is de locatie vrij makkelijk te achterhalen. In Nederland zijn er honderden van dergelijke onveilige camera’s in bedrijf. Wereldwijd gaat het om zo’n 15.000 camera’s van ongeveer twintig merken die zeer eenvoudig toegankelijk zijn.

Volgens de Consumentenbond zijn fabrikanten zich bewust van de fouten, maar nemen ze geen maatregelen. GroenLinks-Kamerlid Kathalijne Buitenweg noemt de ontdekking van Pointer onaanvaardbaar. “Mensen hopen door het plaatsen van camera’s, bij bibliotheken, ziekenhuizen of aan huizen, de veiligheid te vergroten. Maar als die beelden door iedereen online kunnen worden ingekeken, dan kan zelfs het omgekeerde worden bereikt.”

Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) is de fabrikant van de beveiligingscamera verantwoordelijk, maar tot nu toe zijn er geen boetes uitgedeeld door AP.