VEGA komt met radarsensoren voor de logistieke sector

Specialist in meet- en regeltechniek VEGA brengt medio dit jaar nieuwe autonome radarsensoren op de markt. Ze zijn bedoeld voor gebruik in de logistiek en meet- en regeltechniek. De sensoren gaan zuinig om met energie waardoor ze zo’n tien jaar meegaan. 

Met de sensoren wil VEGA met name voldoen aan de vraag naar Internet of Things (IoT)-oplossingen binnen de logistieke sector. In die sector is behoefte aan sensoren op plekken waar geen stroom voorhanden is. Een lange batterijtijd is dan ook essentieel.

De VEGA-sensoren maken onderdeel uit van een nieuwe serie meetsystemen. Het zijn autonome niveausensorsystemen die gebruik maken van 80GHz-radartechnologie. De sensoren zijn halverwege 2020 beschikbaar en zijn geoptimaliseerd voor processen in de logistiek en de meet- en regeltechniek. Meetprestaties, draadloze gegevensoverdracht en energieverbruik zijn optimaal op elkaar afgestemd, laat VEGA weten.

De sensoren zijn geschikt voor diverse scenario’s. Te denken valt aan opslagtanks met chemicaliën, containers met reinigingsmiddelen of vuilcontainers die staan te wachten om te worden opgehaald. VEGA noemt als voorbeeld montage op IBC-containers (industriële containers voor vloeistoffen en poeders – red.). Dankzij radar is meting van buitenaf mogelijk; de kunststof tank hoeft dus niet te worden geopend of te worden gemodificeerd.

Ook als de containers zijn gestapeld meten de VEGA-sensoren van elke afzonderlijke container meerdere keren per dag het actuele niveau en de positie. De gegevens worden draadloos verzonden naar de cloud. Hierbij worden op dit moment de draadloze technologieën NB-IoT en LoRa-ondersteund. In de toekomst kunnen nieuwe technologieën snel worden geïntegreerd.

De sensoren kunnen samenwerken met het VEGA Inventory System: op basis van de met de sensoren verkregen gegevens zorgt de software voor visualisering, optimale bestelvolumes en toekomstige planningsdoelen. De gegevens kunnen ook in andere platformen en systemen worden geïntegreerd.