Smart building-technologie van bGrid voor Luchthaven Zürich

De Nederlandse specialist in smart buildings bGrid gaat het nieuwe hoofdkantoor van Luchthaven Zürich voorzien van sensoren en bijbehorende software. Hierdoor krijgen de gebruikers inzicht in onder meer luchtkwaliteit, temperatuur, geluidsniveau en verbruikte energie.

Het nieuwe hoofdkantoor wordt gevestigd in The Circle, het nieuwe centrum op het vliegveld van Zürich. De sensoren van bGrid worden geïntegreerd in het architectonische ontwerp en zijn subtiel verwerkt in de plafonds. De sensoren verzamelen gebruiksdata die vervolgens wordt weergegeven in een dashboard voor beheerders. Door hier apps van derden aan te koppelen kunnen gebruikers van het pand bijvoorbeeld makkelijk locaties en vrije werplekken vinden en zelf de temperatuur, de luchtkwaliteit en het licht regelen.

Het ontwerp van The Circle is van architect Riken Yamamoto, eveneens de architect van de bekende Tianjin Library. Hij ontwierp The Circle zo dat het de luchthaven en het aan de andere kant liggende park met elkaar verbindt. Hoewel The Circle 180.000 m2 meet, heeft het slechts een voetafdruk van ongeveer 30.000 m2. Aan de behoefte aan verwarming en koeling zal worden voldaan met energie die is opgeslagen in ondergrondse thermische opslageenheden, terwijl het energie- en waterverbruik wordt geminimaliseerd door energieterugwinning. Het centrum wordt in 2020 geopend. The Circle kent naast Luchthaven Zürich ook nog andere huurders voor kantoren, hotels, het congrescentrum, een gezondheidskliniek en diverse andere functionaliteiten.